Bolesti Medicina

Šta su kvržice na očnim kapcima?

kvrzice na ocnim kapcima

Iako naizgled jednostavni, očni kapci su organi vrlo kompleksne strukture i funkcije. Sastoje se od nekoliko slojeva mekanog tkiva koje leži između tankog sloja kože na vanjskoj i konjuktive na unutrašnjoj strani. Koža koja pokriva kapke je vrlo tanka i stoga sklona oštećenjima i infekcijama.

Postoji nekoliko različitih tipova kvržica i čvorića koji se mogu pojaviti na području očnog kapka, a ovo su najčešće:

Sadržaj teksta:

Halacion

Halacion je upalna bolest kapaka. Obično je hronična i vjerojatno najčešći poremećaj zbog kojeg se javlja oftamologu. Uzrokovana je blokadom Meibomove žlijezde koja se nalazi na rubu kapka, odmah iza trepavica. Manifestuje se kao crvenilo i oteklina ispod kapka, a upala se može proširiti i na područje oko očiju. Tretman uključuje kortikosteroidne kreme i održavanje higijene. Mali, neupadljivi halacioni ponekad sami prođu i ne zahtijevaju nikakav poseban tretman.

Pročitajte i : Povišen holesterol u krvi, uzroci i liječenje

Moluske

Moluske (Molluscum contagiosum) su infekcija uzrokovana virusom iz grupe poksvirusa. Bradavice variraju u veličini, a obično se lako prepoznaju po obliku. Okrugle su, glatke i blijede, sa malom rupicom u sredini. Ovaj virus može uticati na bilo koji dio kože a moguć je prenos sa jednog dijela kože na drugi, kao i sa osobe na osobu. Moluske su benigne bradavice koje ne zahtijevaju posebnu njegu, a imunitet zdrave osobe uspješno se izbori sa njima u roku od nekoliko sedmica.

Čmičak

Čmičak ili horedolum je obično uzrokovan bakterijskom infekcijom i ima sličan izgled kao halacion. Mogu se pojaviti na unutrašnjoj i vanjskoj strani kapka, a ponekad izazovu velike apscese. Oteklina i bol su izraženije kod čmička nego u slučaju halaciona, a mogu i trajati duže. Tretman uključuje dobru higijenu, tople obloge a u nekim slučajevima i terapiju antibioticima.

Ksantelazma

Ksantelazma predstavlja žute pločaste lezije u unutrašnjem uglu oka. Uzrokovane su nakupljanjem masnoće u potkožnom tkivu a osobe koje primijete ove lezije trebaju provjeriti nivo holesterola, jer ksamtelazma može biti prvi znak hiperlipidemije. Najčešće se pojavljuje kod starijih osoba, ne uzrokuje bol i uklanja se samo iz estetskih razloga.

Epidermalna cista

Epidermalna cista je uzrokovana nakupljanjem keratina ispod kože. Ove ciste mogu narasti i uzrokovati bol i oticanje. Tople obloge mogu pomoći a ako su ciste bolne ili upaljene potrebna je drenaža, hirurško odstranjivanje ili terapija antibioticima.

Tumori kapka

I maligni i benigni tumori mogu uticati na bilo koju od brojnih struktura kapka. Srećom, benigni tumori su puno češći od malignih (4: 1), a najčešći maligni tumor koji se javlja na kapcima je bazocelularni karcinom, koji rijetko proizvodi metastaze, a može se uspješno liječiti u ranoj fazi.

Leave a Comment