Ljepota Savjeti Savjeti Zdravo tijelo

Štetne navike zbog kojih starite brže

ubrzano starenje

Čini li vam se da izgledate starije nego što jeste? Ako vam se ne sviđa ono što vidite u ogledalu, to može biti posljedica svakodnevnih navika. Hrana koju jedete, pa čak i način na koji spavate mogu dodati godine licu i skratiti životni vijek.

Stručnjaci su se složili da su ovo štetne navike koje ubrzavaju proces starenja:

Sadržaj teksta:

Multitaskirate

Stres zbog naporne svakodnevnice odgovoran je za brojne zdravstvene probleme. Mnogi misle da su produktivniji ako rade više stvari istovremeno, ali činjenica je da se samo izlažu dodatnom stresu. Nekoliko istraživanja je pokazalo da hronični stres aktivira oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju ćelije i odgovorni su za starenje. Zato umjesto da pokušate sve da uradite u isto vrijeme, koncentišite se na jedan zadatak i obavićete ga brže.

Rijetko preskačete desert

Osim dodavanja viška kilograma, pretjerana konzumacija slatkog dodaje godine vašem licu. Molekule šećera se vežu za proteinska vlakna u ćelijama, a taj štetan proces poznat kao glikacija može dovesti do gubitka sjaja kože, tamnih krugova oko očiju, gubitka tonusa, natečenosti i produbljenja bora. Budite umjereni sa poslasticama ako želite sačuvati mladalački sjaj.

Malo spavate

Nenaspavanost, osim što izaziva podočnjake takođe je povezana sa kraćim životnim vijekom. Optimalna dnevna količina sna je sedam sati. Ako imate simptome nenaspavanosti što uključuje nedostatak energije, problem sa koncentracijom, mentalnu tromost i debljanje, stvorite naviku da u krevet idete ranije.

Predugo sjedite

Sjedilački način života sa sobom nosi povećan rizik od bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti, raka i naravno gojaznosti. Redovno vježbanje pomaže u sprečavanju tih zdravstvenih problema, a ako niste u mogućnosti da redovno vježbate, na svakih 30 minuta sjedenja ustanite i prošetajte. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da oni koji vježbaju 150 minuta sedmično žive i do 13 godina duže od onih koji su neaktivni.

starenje

Ne koristite kremu za područje oko očiju

Čak i najosnovnija rutina njege kože treba sadržavati dobru kremu za okoloočno područje. Koža oko očiju je tanja i najbrže pokazuje znakove starenja pa treba biti redovno hidratizovana. Preporučuju se kreme koje sadrže Retin-A, antioksidanse i hijauronsku kiselinu.

Kremu za sunčanje koristite samo na plaži

Sunce je uzrok broj jedan preranog starenja lica. Štetnom ultraljubičastom zračenju niste izloženi samo na plaži, pa zato bi kremu sa zaštitnim faktorom trebali koristiti svaki put kad idete napolje, jer je UV zračenje prisutno i kad je oblačno ili pada kiša.

Nosite previše šminke

Nošenje prekomjerne količine šminke, posebno proizvoda na bazi ulja može začepiti pore i uzrokovati bubuljice. Osim toga, proizvodi sa dodatkom mirisa, iritantnih hemikalija i alkohola, na koži isušuju prirodna ulja, što uzrokuje bore.

Spavate licem zagnjurenjim u jastuk

Spavanje na stomaku ili boku licem priljubljenim uz jastuk može uzrokovati bore. Ako spavate na istoj strani lica svaku noć, nabori na licu koje stvara jastuk mogli bi sa godinama postati trajni. Da biste to izbjegli, spavajte na leđima ili kupite satensku jastučnicu.

Pijete na slamku

Pijenje obojenih pića na slamku može spriječiti mrlje na zubima, ali jednako kao što škiljenje može izazvati bore oko očiju, tako i pućenje usana dovodi do bora oko njih. Ista stvar se događa i kada pušite cigaretu.

Leave a Comment