Savjeti Zdravo tijelo

Što brže jedete-više se debljate

Zbog užrbanog tempa života-često smo primorani da jedemo brzo. Međutim, ova loša navika može dovesti do prejedanja, povećanja tjelesne težine pa i gojaznosti.

Postoji nekoliko dokazanih razloga zašto je navika da brzo jedemo jedan od glavnih pokretača povišene tjelesne težine.

Prije svega, potrebno je oko 20 minuta kako bi do mozga doprla informacija da smo siti. Kada jedemo prebrzo, unosimo više hrane nego što nam zaista treba. Vremenom, višak kalorija dovodi i do povećanja tjelesne težine.

Pored povišene tjelesne težine i gojaznosti, navika da prebrzo jedemo dovešćei do niza ostalih zdravstvenih problema:

  • Dijabetes tipa dva. Istraživanjima je dokazano da ukoliko prebrzo jedete imate i do dva puta veću vjerovatnoću za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji svoje obroke sporije jedu.
  • Loša probava. Još jedna od mogućih posljedica ove navike je i loša probava. Osobe koje sporije žvaću te dobro sažvakaju svaki zalogaj imaju bolju probavu.
  • Metabolički sindrom. Brzi i kratki obroci imaju za posljedicu nastanak metaboličkog sindroma- grupu rizičkih faktora za dijabetes, bolesti srca i ostale zdravstvene probleme.

Pročitajte i: Nutrivix-detaljna recenzija najpopularnijih biljnih tableta za mršavljenje

Žvaćite sporije i uživajte u hrani

sporo jedenje

Našem tijelu je potrebna dobro i temeljno sažvakana hrana, jer je to jedini način da iskoristi sve njene sastojke. Žvakanjem i poboljšavamo okus hrane koju jedemo. Stoga opustite se i uživajte u sporom i dugom obroku, a vaš organizam će vas višestruko nagraditi.