Savjeti Zdravo tijelo

Sumnjate na nedostatak kalcijuma? Odgovorite na ova 3 pitanja!

nedostatak kalcijuma

Kalcijum je ključan za čvrste kosti i zube a osim toga neophodan je za regulisanje krvnog pritiska, pravilnu mišićnu kontrakciju, prenošenje nervnih signala te za zgrušavanje krvi.

Preporučena dnevna doza za žene i muškarce je 1000 mg, a kada organizam ne dobija dovoljne količine ovog minerala povećava se rizik od razvoja bolesti poput osteoporoze, osteopenije i hipokalcemije- niskog nivoa kalcijuma u krvi. Prirodni proces starenja može uzrokovati nedostatak kalcijuma, pa se ženama starijim od 51 godine preporučuje unos 1200 mg dnevno, kao i muškarcima iznad 71 godine.

Nedostatak kalcijuma može izazvati i loša ishrana i malapsorpcija koja nastaje kada tijelo ne može apsorbovati vitamine i minerale iz hrane koju jedemo. Za malapsorpciju je zalužan manjak vitamina D.

Hrana u kojoj ima najviše kalcijuma su mlijeko i mliječni proizvodi, riba, zeleno lisnato povrće, žitarice, sojini proizvodi, orašasti plodovi i voćni sokovi a postoje i suplementi koji se trebaju uzimati u podijeljenim dozama od 500 mg.

Suplemente kalcijuma ne treba uzimati istovremeno sa nekim lijekovima kao što su tiroidni hormoni, kortikosteroidi, tetraciklini i bifosfonati, jer kalcijum smanjuje njihovu apsorpciju. Ako uzimate namirnice bogate kalcijumom, a uz to i suplemente, pazite da ne prekoračite preporučeni unos.

Nedostatak kalcijuma neće odmah rezultovati simptomima, jer tijelo održava optimalan nivo uzimajući ga direktno iz kostiju. Ali, dugotrajni niski nivoi mogu imati ozbiljne posljedice.

Ako na ova tri pitanja odgovorite potvrdno, to može ukazivati na nedostatak kalcijuma pa obratite pažnju da unosite više namirnica bogatih kalcijumom ili suplemente kalcijuma i vitamina D.

Muče li vas grčevi u mišićima?

Kalcij je elektrolit koji prenosi električne impulse do mišića a njegov manjak utiče na nervne završetke i mišiće pa se zbog toga često grče.

Imate li karijes?

Čak 99 odsto kalcijuma u tijelu nalazi se u kostima i zubima a kada se ne unosi u dovoljnim količinama tijelo ga uzima upravo iz njih. To može dovesti do karijesa i propadanja zuba a jedna studija je pokazala i da ljudi koji unose manje od 500 mg kalcijuma dnevno, što je jedna šoljica jogurta, imaju dvostruko veće šanse da dobiju parodontozu.

Da li se vaši nokti stalno listaju?

Nokti, baš kao kosti i zubi, trebaju dovoljno kalcijuma da bi bili jaki i zdravi. Suvi i krhki nokti koji pucaju i listaju se nisu samo kozmetički problem, već mogu ukazivati i na manjak kalcijuma.

Leave a Comment