Savjeti Zdravo tijelo

Svi štetni efekti elektronskih cigareta

Svi štetni efekti elektronskih cigareta

Često nam se kao prva pomoć pri odvikavanju od puštenja kao „zdravija alternativa“ nameću elektronske cigarete. Iako elektronske cigarete ne sadrže štetne supstance poput katrana, još uvijek se ne mogu posmatrati kao bezbjedna zamjena za cigarete.

Sadržaj teksta:

Šta su E-cigarete ?

Terminologija elektronskih cigareta i sličnih uređaja može biti zbunjujuća. Isparivač je svaki uređaj koji zagrijavanjem tečnosti iz cigarete stvara aerosol koji se potom ihnalira. E-cigarete su vrste isparivača kod kojih tečnost koja se zagrijava sadrži nikotin. Iako sami uređaji za uparavanje tečnosti mogu biti sami po sebi štetni, najveći problem predstavljaju tečnosti kojima se pune  elektronske cigarete. Naime, ove tečnosti mogu otpuštati toksična jedinjenja poput formaldehida koji se povezuje sa kardiopumonalnim bolestima i rakom.

Zašto su e-cigarete danas sve popularnije?

Usljed jakog marketinškog pritiska svaka 10 osoba na Balkanu starosti 18-64 godine je probala elektronsku cigaretu. Iako su elektronske cigarete prvobitno plasirane na tržište kao „pomoć pri prestanku pušenja“, nikotin iz elektronskih cigareta ne stvara ništa manju ovisnost u odnosu na cigarete. Manji broj štetnih materija u elektronskoj cigareti ni u kom slučaju ne treba da bude opravdanje za njihovo korišćenje, posebno zbog činjenice da su posljedice dugotrajnog korišćenja elektronskih cigareta još uvek nepoznate i stoga se ne može ni u kom slučaju tvrditi da su bezbjedne.

e cigarete

E-cigarete takođe oštećuju pluća i respiratorni sistem

Dugoročni efekti e-cigareta po zdravlje još uvijek su predmet istraživanja. Ipak, kratkoročni štetni uticaji po zdravlje su itekako dokazani i poznati.  E- cigarete dokazano povećavaju rizik od upala u plućima te smanjuju pokretljivost cilija – sićušnih  pokretnih struktura u plućima koje štite pluća od štetnih jedinjenja, a posebno od duvanskog dima. Kada cilije postanu paralizovane gube svoju sposobnost da štite pluća od štetnih jedinjenja i mikroba, što povećava rizik od infekcija i upala.

E-cigarete povećavaju rizik od srčanih bolesti

Sadržaj nikotina u e-cigaretama uglavnom je odgovoran za negativne efekte na kardiovaskularni sistem. Kardiovaskularni efekti nikotina su odavno poznati i uključuju srčani udar, moždani udar i iznenadnu srčanu smrt. Nikotin takođe uzorkuje i abnormalnosti krvnog pritiska i holesterola.

Aromatizovane e-cigarete mogu biti posebno štetne po ljudsko zdravlje. Naime, one uzrokuju oštećenja entodelnih ćelija u tijelu. Endotelne ćelije formiraju unutrašnju oblogu naših krvnih sudova i odgovorne su za kontrakciju i opuštanje krvnih sudova kao i za koagulaciju krvi.Studija iz 2019 godine objavljena u časopisu Američkog koledža za Kardiologiju objavila je da tečnosti za e-cigarete sa aromom cimeta dovode do disfunkcije endotenlih ćelija na različite načine, što dovodi do niza kardiovaskularnih oboljenja.