Medicina Savjeti

Zašto je liječenje gripa antibioticima opasno?

Da li je liječenje antibioticima opasno

U sezoni gripe i prehlade čini se da uvijek neko od ukućana ili vi sami obolimo od gripe ili prehlade. Kada se ovo dogodi, većina nas već pri prvoj posjeti, od ljekara očekuje recept za antibiotike. Mnogi roditelji imaju naviku da od doktora traže recept za antibiotike čak i kada je u pitanju manja gripa ili prehlada djeteta kako bi ubrzali proces oporavka. Doktor će u ovom slučaju učiti uslugu vašem djetetu tako što mu neće prepisati antibiotike.

Pročitajte i : Kada je najbolje reći “ne” antibioticima?

Pretjerano uzimanje antibiotika rezultovalo je razvojem rezistentnih bakterija koje ne reaguju na djelovanje antibiotika. Osim toga, uzimanjem antibiotika javljaju se neželjeni efekti poput nadražaja želudca i dijareje, a ponekad čak i alergijska reakcija. Zapravo, uzimanje antibiotika kada za to nema potrebe rezultuje stvaranjem bakterija koje je teže unišititi. Česta i neodgovorna upotreba antibiotika može prouzrokovati promjenu u bakterijama i ostalim mikrobima tako da antibiotici uopšte ne djeluju na njih. Liječenje rezistetnih ili otpornih bakterija zahtjeva veće i jače doze antibiotika. Zbog prevelike upotrebe, određene bakterije postale su otporne čak i na najsnažnije antibiotike dostupne danas.

Pored otpornosti, prekomjerna upotreba antibiotika može dovesti i do niza drugih problema. Antibiotici ubijaju mnogo različitih bakterija, čak i onih dobrih koje pomažu u održavanju zdravlja tijela. Ponekad uzimanje antibiotika može prouzrokovati dijareju zbog nedostatka dobrih bakterija koje pomažu pravilnu digestiju hrane.

Leave a Comment