Sex Zdravo tijelo

Zašto seks ponekad boli?

seks bol

Bol tokom seksualnog odnosa ili dispareunija je problem sa kojim se susreće veliki broj žena a može se javiti u bilo kojem životnom dobu. Iako i muškarci mogu imati bolan seksualni odnos, ovaj termin veže se isključivo za žene. Činjenica je da ova bol može biti pokazatelj brojnih zdravstvenih problema, pa se problem treba rješavati čim se pojavi.

Osim fizičkih, bolan seks može ostaviti i emocionalne posljedice i narušavanje odnosa u ljubavnoj vezi pa je stoga veoma važno da se potraži pomoć ginekologa. Ako vam je neugodno pričati o tome, ne zaboravite da su se ljekari sigurno mnogo puta susreli sa istim problemima.

Šta uzrokuje bolan seks kod žena?

U mnogim slučajevima žena može doživjeti bolan seks zbog suvoće vagine i nedovoljne opuštenosti. Tada pomaže razgovor sa partnerom, duža predigra i lubrikant. Međutim, bol mogu uzrokovati i brojni drugi uzroci, a ovo su neki od njih:

Vaginizam. Ovo je često stanje. Predstavlja prisilno grčenje vaginalnih mišića, ponekad uzrokovano strahom od povrede i nespremnošću na seksualni odnos

Vulvodinija. Odnosi se na hroničnu bol i preosjetljivost koja pogađa vulvu – uključujući usne, klitoris i vaginalni otvor. Da bi se izliječila potrebna je terapija ljekovima, a u nekim slučajevima i operacija.

Vaginalne infekcije. Ako vas genitalije svrbe, peku i preosetljive su na dodir a sluzokoža vagine je poslije odnosa crvena i otečena, vjerovatno se radi o problemom sa gljivicama.

Endometrioza. To je stanje u kojem tkivo koje oblaže maternicu raste izvan nje. Javlja se probadajući bol u donjem abdomenu tokom dublje penetracije.

Problemi s jajnicima. Obično ih izazivaju ​​ciste na jajnicima. Manifestuju se kao oštar probadajući bol na jednoj strani karlice tokom penetracije.

Upala zdjelice. Karakterišu je vrlo jaki bolovi u donjem dijelu stomaka, iscjedak i bolan seksualni odnos.

Menopauza. Sa menopauzom, vagina može izgubiti svoju normalnu vlažnost i postati suha, što izaziva trenje i bol.

Miomi na maternici. Ponekad mogu narasti toliko da izazivaju bolne seksualne odnose ali i bolnu menstruaciju te pojačano mokrenje.

Porođaj. Ukoliko je došlo do rascjepa na međici ili unutar vagine, može doći i do bola tokom odnosa.

Polno prenosive bolesti. Bol najčešče uzrokuju genitalne bradavice, herpes, klamidija i gonoreja.

Upala mjehura i mokraćnih puteva. Bol u predjelu mokraćnog mjehura i neprestana potreba za uriniranjem tokom spolnog odnosa ukazuje na upalu mjehura. Liječi se antibioticima.

Leave a Comment