Ishrana Zdrav život

3 namirnice koje nikada ne treba prati i 5 koje uvijek morate

voce-i-povrce

Iako nas od malih nogu uče da treba prati svu hranu prije jela ili kuvanja, nije uvijek tako. Pojedine namirnice je potrebno dobro oprati, dok se za neke to ne preporučuje.

Ove 3 namirnice ne treba prati nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu.

2. Tjesteninu

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije neophodan za dobro sjedinjavanje sosa sa testeninom. Kuvana tjestenina može da se stavi pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

Pečurke dobro apsorbuju vodu, pa nije dobra ideja prati ih, ili ih potapati u vodu – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja sa pečuraka se uklanja četkicom.

Ovih 5 namirnica bi trebalo uvijek prati:

organic

1. Voće i povrće s jestivom korom

Iako je naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun, a namirnice dobro prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se ljušti

Iako ćete oljuštiti koru, bakterije će, dok držite namirnice u rukama, dospjeti na vašu kožu, s koje će preći na oguljeni deo koji jedete. Zato ih prije ljuštenja treba dobro oprati, pogotovo ako su u pitanju banane, mandarine, dinje…

3. Limenke i konzerve

Iako zvuči čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki i konzervi prije otvaranja i istresanja hrane ili pića iz njih. Kažu da na njima može da se nalazi mnogo bakterija koje nakon otvaranja mogu da dospiju na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodovi

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne znate gde su bili skladišteni tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, pranjem se uklanja i fitinska kiselina koja ih održava svežim i štiti ih od parazita, a škodi ljudskom tijelu.

5. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, naročito ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzu. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode, ili ga čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Brajt sajd.

Meso možete da perete, ali i ne morate

Bakterije na svježem mesu mogu da budu opasne po zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga pere ovu namirnicu. Ostali to nikada ne rade zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija na rukama, sudoperi, radnim površinama u kuhinji…

Stručnjaci ne mogu da se slože u vezi sa time koja od dve teorije je sasvim tačna, tako da odlučite sami. Bakterije se, inače, uništavaju kuvanjem.

Ako ste u dilemi, a želite da se riješite viška krvi na mesu, prebrišite ga papirnim ubrusom umesto ispiranja vodom. Nakon toga dobro operite ruke sapunom i isperite ih vrućom vodom.

Leave a Comment