Dom Zdrav život

6 predmeta koje biste trebali odmah izbaciti iz vaše spavaće sobe

6 stvari iz spavaće sobe koje biste odmah trebali baciti

Usisavanje i brisanje prašine ispod kreveta nije jedina stvar koju treba da uradite kako biste vašu spavaću sobu održali čistom i zdravom. Nagomilavanje nepotrebnih stvari u spavaćoj sobi često može izazvati dodatni haos jer nam ponekad teško pada da se odvojimo od našeg omiljenog jastuka, posteljine ili para udobnih papuča i ostalih predmeta koje čuvamo i onda kada nam više nisu potrebni. Učinite sebi uslugu i riješite se nepotrebnih stvari kako bi poboljšali kvalitet vašeg sna kao i cjelokupan izgled spavaće sobe.

Sadržaj teksta:

Posteljina

Posteljine, jastučnice i pokrivači imaju rok trajanja i do tri godine, u zavisnosti od kog materijala su napravljeni. Nakon tri godine postaju „beživoni“ što znači da je većina pamučnih vlakana isprana,  a poli baza je neupotrebljiva. Kada je tkanina u lošem stanju, vaša posteljina može postati pogodno stanište za razvijanje grinja i bakterija što na kraju rezultuje alergijom, osipom, aknama i astmom. Ovo posebno važi za jastučnice, koje ostvaruju direktan kontakt sa vašim licem stoga ih je potrebno što češće mijenjati.

Jastuci

Jastuci vremenom gube oblik i potporu kada se naslonite na njih, zbog čega ih je potrebno mijenjati na svakih godinu ili dvije dana. Grudvičast ili ravn jastuk će rezultovati hroničnim bolom, glavoboljama i ukočenosti, a ukoliko vi ili vaš partner imate problem sa hrkanjem vrlo je vjerovatno da će se ono pogoršati zbog nedostatka podloge za glavu i vrat. Takođe, na jasticima se mogu stvoriti udubljenja na kojima se razvijaju grinje i bakterije.

Kućne papuče

Iako još uvijek nisu pohabane, možda ćete pomisliti da u svojim omiljenim kućnim papučama možete hodati beskonačno dugo.  Istina je da i kućne papuče imaju svoj rok trajanja, a to je do godinu dana nakon čega bi najbolje bilo da ih bacite. Razmislite koliko bacila se nakupi na njihovoj podlozi, a čak i kada se čini da su čiste, dolaze u dodik sa mnogo prljavih površina kao što su podovi u kuhinji, kupatilu ili prednjem ulzu. Kao i svaka druga obuća, upijaju znoj i mogu se pretvoriti u plodno tlo za mikrobe i stvoriti infekciju nogu. Kako bi smanjili infekciju stopala ili nogu, perite ih u veš mašini jednom sedmično.

Maska za oči

Pomagala za spavanje poput maske za oči trebalo bi da se mijenjaju jednom godišnje, jer sadrže bakterije koje mogu začepiti pore na licu i očima što dovodi do potencijalnih akni ili čak infekcija oka u nekim slučajevima. Kako bi je održali čistom, čistite je jednom nedeljno. Način na koji se čisti zavisi od materijala od kog je maska napravljena, možda ćete je morati prati u veš mašini a možda će biti dovoljno da je prebrišete papirnatim ručnikom i sapunom, ovisno o tome šta etiketa kaže.

Pročišćivač vazduha

Svrha pročišćivača jeste da obezbjedi čist vazduh u prostoriji koji nakon isteka roka trajanja možda da predstavlja prijetnju po vaše zdravlje. Filtere za vazduh potrebno je mijenjati svakih tri do pet mjeseci, dok sam uređaj može da traje i do tri godine. U suprotnom, samo ćete uzgajati grinje i plijesan koji mogu izazvati alergije i astmu.

Dušek

Kvalitetan dušek je neophodan za zdrav san, a potrebno ga je mijenjati svakih osam do deset godina. Ukoliko ste vijerni jednoj strani kreveta trebali biste ga rotirate dušek najmanje dvaputa godišnje kako biste ga održali u optimalnom stanju što je moguće duže.