Ishrana Zdrav život

7 crvenih biljaka koje morate uvrstiti u svoju ishranu

crveno povrce

Kad govorimo o zdravim biljkama, pretežno su nam prva asocijacija kelj ili brokoli. No, često zanemarujemo značaj namirnica koje odlikuje crvena boja, poput paradajza i paprike, pa tako mnogi ne znaju koliko je ova crvenkasto obojena grupa povrća zapravo korisna u borbi protiv dijabetesa, osteoporoze i visokog holesterola.

Fitonutrijenti nijanse rubina nose sa sobom snažne zdravstvene prednosti. Tamnije boje, poput tamne nijanse repe, obično ukazuju da je povrće bogatije pomenutim fitonutrijentima, uključujući antioksidanse, vitamine i minerale. Ove hranjive tvari su se pokazale kao odlični borci u sprečavanju raka, hroničnih bolesti i kao sjajni zaštitnici imunološkog sistema.

Crveno povrće svoju nijansu i hranjivost dobijaju iz likopena i antocijana. Likopen je antioksidans koji predstavlja odličan izbor za smanjenje rizika od srčanih bolesti, pomaže pri zaštiti očiju, snažan je u borbi protiv infekcija, te pomaže u prevenciji od oštećenja od duvanskog dima.

Pored tog, istraživači razvijaju potencijal ovih biljaka kada je riječ o zaštiti od raka prostate i drugih tumora. Za antocijan se vjeruje da štiti jetru, poboljšava vid i redukuje krvni pritisak i upale.

Uprkos ovakvim prednostima, prema podacima Nacionalnog instituta za rak, čak 95 posto odraslih osoba ne konzumira dovoljno crvenog i narančastog povrća.

Sadržaj teksta:

Repa

Prema istraživanjima, repa je jedna od najvažnijih povrtnih biljaka koje su bogate antioksidansima. One su takođe odličan izvor kalija, vlakana, folne kiseline, vitamina C i nitrata. Prema nedavnom istraživanju, dokazano je da zemljano povrće može regulisati krvni pritisak, poboljšati protok krvi i povećati atletsku izdržljivost.

Za najbolje rezultate, pokušajte sa pečenjem repe na zdravom ulju i dinstajte zeleniš jer u njemu visoka koncentracija vitamina A, C, i K. Takođe, možete je piti i kao sok, ali istraživači preporučuju da se povede računa o konzumaciji da ne biste pretjerali.

Umjesto svakodnevnog ispijanja čistog soka, odlučite se za spremanje nekog ukusnog šejka gdje ćete dodati još hranjivih sastojaka ili potražite zanimljive recepte za jela od ove zdrave namirnice.

Crveni kupus

crveni_kupus

Doduše, više je ljubičaste nego crvene boje, no po svojim beneficijama dijeli mjesto sa ostalim crvendaćima. Za njegovu upečatljivu boju zadužen je antocijan, moćni antioksidans koji smanjuje rizik od moždanog udara, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Crveni kupus je prepun vitamina i minerala, a dovoljno je spomenuti da samo jedna porcija salate sadrži 85% vitamina C od vaše preporučene dnevne doze unosa, kao i 42% vitamina K i sjajnih 20% vitamina A. Pored tog, odličan je izvor vlakana, vitamina B6, kalijuma i magnezijuma.

Jedite svjež crveni kupus, jer ćete na taj način najbolje osjetiti njegov okus i što je najbitnije – unijeti sve potrebne nutrijente. Možete ga i kuhati, ali potrudite se da to uradite sa što manje vode i na laganoj vatri, da ne biste izgubili značajne supstance poput antocijana. Za podsticaj boljeg rasta dobrih bakterija, možete ga i fermentirati.

Paradajz

Od pasta sosova do svježih caprese salata, paradajz je neizbježan sastojak koji pruža mnoštvo skrivenih prednosti. Paradajz je odličan izvor likopena, vitamina C i kalijuma. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, oko 85 posto likopena u našoj ishrani je baš u svježem paradajzu i proizvodima sačinjenim od njega.

Istina, napravljen na sve načine pruža potrebne nutritivne vrijednosti, ali najbolji način za konzumaciju je paradajz kuhan sa malo ulja – jer  olakšava tijelu da lakše apsorbuje likopen.

Crvena paprika

Ovo slatko povrće vam pruža potrebnu dnevnu dozu vitamina A, utrostručenu mjeru vitamina C, a najbolje od svega je što sadrži samo 30 kalorija po povrćki.

Oni su odličan izbor za jačanje funkcije imuniteta, te su zaslužni za blistavu i sjajnu kožu. Njihova visoka koncentracija vitamina C pomaže u zaštiti od infekcija. Ako ih prodinstate, dobićete značajne količine vitamina B6, vitamina E i folnih kiselina.

Rotkva

rotkva

Ove ljutkaste repe, takođe pripadaju porodici krstašica. Odličan su izvor vitamina C, folata i kalija, a sadrže svega 9 kalorija na pola porcije – tako da predstavljaju sjajnu zakusku. Za razliku od kolačića u kancelariji, vlakna roktvice će vas mnogo duže držati sitim. Iako kao svježe sadrže najviše minerala, vitamina i antioksidansa, nutrijenti ove biljke ne izostaju ni kad se ukisele.

Čili paprika

Začinite svoja jela i izborite se protiv upale sa crvenim čili paprikama. Možda ćete se na trenutak osjećati kao da ste se opržili dok ih jedete, ali je kapsaicin u paprici zaista toga vrijedan, jer vam može pomoći da pobijedite mnogo veće bolesti.

Jedna unca čili paprika ima dvije trećine vaše dnevne potrebe za vitaminom C, magnezijem, bakrom i vitaminom  A.

Crveni luk

Ovo je možda i najpoznatija crvena biljka čiji se značaj ogleda u odbrani od raznih bolesti i nema bake ili majke koja ga neće preporučiti djetetu kada je bolesno.

Iako možda nije najprimamljiviji dok se jede svjež, složićete se da svakom kuhanom i dinstanom jelu pridodaje najbolju aromu. Crveni luk sadrži  jedinjenja koja se nalaze u bijelom luku, praziluku i mladom luku. Ove fitohemikalije mogu poboljšati imunološki sistem, smanjiti proizvodnju kolesterola i osnažiti rad jetre.

 

 

 

 

Leave a Comment