Ishrana Zdrav život

7 jela sa najviše kalorija na vašoj Božićnoj trpezi

bozicna hrana

Praznici samo što nisu stigli, tako da je vrijeme da počnete skupljati recepte za spremanje najukusnijih jela za vaše najmilije. Pogotovo kada se radi o Božićnoj trpezi – tada morate da se potrudite više nego bilo koji drugi dan u godini.

Iako biste trebali uživati u omiljenoj hrani, pokušajte napraviti obroke od kojih vas neće boljeti stomak nakon što se večera završi. Ako preskočite ove kalorične bombe, velike su šanse da vas sutradan neće gristi savjest.

Sadržaj teksta:

Rebarca

Iz ovog jela kalorije prosto vrište!  Jedna porcija (oko 6-8 parčadi) sadrži čak oko 1,600 kalorija.

Mnogi od nas zasigurno mogu smazati 6 komada bez problema, ali ne smijemo zaboraviti da je to samo dio spremljene hrane na stolu i moramo ostaviti mjesta za još ukusnih jela. Zato – sa oprezom!

Zdravi izbor: file pečene govedine sa sosom od crnih maslina.

rebarca

Pečena šunka

Tri unce šunke sa kostima sadrže oko 190 kalorija i 11 grama masnoće.

Tipično serviranje podrazumijeva 450gr  šunke po osobi što je nevjerovatnih 760 kalorija, a broj masnih grama dostiže do 44.

Kako su tradicionalne šunke dimljene ili sušene, nivo natrijuma je dosta visok pa skoro pola kilograma sadrži 4,300 miligrama, što je duplo od preporučene dnevne doze.

Zdravi izbor:  Malomasna pureća šunka (držite se 3-4 unce po porciji)

pecena sunka

Pire krompir

Vjerovali ili ne, ovog jela treba da se pazite. Jedna umjerena porcija sadrži oko 400 kalorija i to zahvaljujući puteru i masnim kremama za kuvanje.

U pire krompir se obično stavlja jedno parče putera, no i to je dovoljno da se u jelo ubroji dodatnih 816 kalorija. Pola šoljice masne kreme je dodatnih 200 kalorija u vašem tanjiru.

I eto nabrojasmo čitavih 1,000 a da čak nismo ni računali krompir!

Zdravi izbor: Pire krompir sa kiselom malomasnom pavlakom

pire krompir

Kremasti špinat

Masna krema i puter su glavni sastojci u ovom preukusnom prilogu, skupljajući čak do 300 kalorija na pola šoljice po serviranju.

Sam špinat sadrži 25 kalorija po porciji, tako da navedene sastojke treba itekako izbjegavati ukoliko ne želite probleme sa masnoćom.

Zdravi izbor: Špinat u kremi od parmezana

kremasti spinat

Pita od oraha

Jedna kriška tradicionalno pripremljene pite od oraha sadrži čak 550 kalorija. Pored standardnog izvora masnoće (putera u kori), orasi stvaraju pravu kaloričnu bombu u vašem organizmu.

Ako prelijete pitu sa pola šolje sladoleda od vanilije, ovaj ukusni  desert će dosegnuti nevjerovatnih 700 kalorija po kriški.

Zdravi izbor: Bezglutenska pita od heljdinih kora i malina

pita od oraha

Kolačići

Jedan osrednji kolačić sadrži oko 100 kalorija.  Mislimo da je bespotrebno naglašavati da dodatne kremice na ovim poslasticama donose na stotine novih kalorija.

Zdravi izbor: kolačići od ovsenog brašna sa medom i brusnicom

kolacici

 

Leave a Comment