Ishrana Zdrav život

7 razloga zbog kojih ćete još više obožavati lubenicu

zasto je lubenica zdrava

“Puna škola đaka, a niotkuda vrata.” – omiljena asocijacija na lubenicu. Lubenica je vrhunsko ljetno osvježenje i omiljeni dezert na izletištima i zabavama tokom velikih vrućina. Već znate da je slatka i sočna, ali da li ste znali koliko dobrobiti nosi sa sobom? Evo 13 naučno dokazanih činjenica koje potvrđuju koliki je zapravo značaj lubenice za vaš organizam:

Sadržaj teksta:

Utiče na zdravlje srca

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja se pretvara u arginin a što je potrebno za proizvodnju dušikovog oksida koji je vrlo važan za normalan rad srca. Studije ukazuju da lubenica smanjuje nivo holesterola u krvi te spriječava nastanak ateroskleroze.

Poboljšava imunitet

Lubenica sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C te je bogata manganom. Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunog sistema. Dokazano je i da konzumiranje lubenice dobro djeluje protiv upala.

Pomaže prevenciji kod raka

U lubenici ima flavonoida poput luteina, likopena i beta-karotena. Ti spojevi djeluju dobro u zaštiti stanica te tako mogu uticati na prevenciju raka.

Zdravo mršate

Dolazimo do onog dijela kojeg vole sve žene i djevojke. Lubenica srednje veličine sadrži oko 18 grama vlakana dok je ostalo voda. Lubenica je ono što Amerikanci nazivaju “super food”, odličan izbor za sve koji na svom putu skidanja kilograma žele ubiti osjećaj gladi. Osim toga, lubenica je izuzetno siromašna kalorijama. Ima samo 30 kalorija na 100 grama.

Odlična je za sportiste

Nakon vježbanja nam se baš i ne jede, pa je lubenica u tim situacijama odličan izbor. Lubenica vam može pomoći i kod drugog problema koji vam se javlja prilikom vježbanja – kod mišićne groznice. Sok od lubenice (ubacite očišćene dijelove u blender) koji popijete prije vježbanja može umanjiti bol u mišićima. Razlog tome je što je lubenica bogata aminokiselinom L-citrulin koji u tijelu potiče stvaranje L-arginina koji pak opušta žile i poboljšava cirkulaciju.

Rad bubrega

Lubenica je prirodan antioksidans, a to svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma i pomažu bubrezima da se riješe tekućine.

Bolji vid

Ne dajte da vas boja zbuni. Iako je roza, lubenica je bogata beta-karotenom baš poput šargarepe. Kako se u tijelu on pretvara u vitamin A, spriječava mnoge očne bolesti.