Dom Zdrav život

Biljke koje stvaraju ugodnu mikroklimu u domu

spatifilum

Biljke u domu pomažu u stvaranju čišćeg vazduha, regulišu njegovu vlažnost te proizvode kiseonik. Takve stvari su vrlo važne za postizanje zdravog ambijenta za djecu i one koji pate od alergija.

Ako imate problema sa isušenim vazduhom ili viškom vlage u domu, pogledajte koje su biljke najbolje za vas:

Sadržaj teksta:

Biljke koje upijaju vlagu

Spatifilum ili Mirni ljiljan

Spatifilum ne samo da uspija višak vlage, čime normalizuje klimu u domu, već i uništava spore plijesni, monokside i formaldehid. Najbolje je da se drži na temperature oko 18° C.

Biljka kafe

Od 100 različitih vrsta, najčešće se biraju grmove kafe Arabike i kafe Robuste. Ove biljke rađaju tek nakon 5 ili 6 godina, tako da je najbolje da se kupe odrasle biljke. Zahtijevaju dobro zalijevanje, kao i određeni stepen hlada. Veoma su efikasne u upijanju viška vlage i ispunjavaju vazduh prekrasnim tropskim mirisom kad cvijetaju.

Mirta

Mirta je simbol mira i zadovoljstva a u prošlosti se vjerovalo da je ova biljka je sveta i ima mogućnost da starim ljudima vrati mladost, energiju i dobro raspoloženje. Danas možemo reći da ima drugačije karakteristike, ali ipak korisne. Mirta ne samo da održava zdravu mikroklimu već i uništava mikrobe u vazduhu.

mirta

Lovor

Biljka je porijeklom iz suptropskog područja, što je razlog zašto voli vlažan vazduh, hlad i puno vode. Upijajući vlagu iz vazduha, pomaže uravnotežiti mikroklimu kuće. Štaviše, lišće može da se osuši i koristi u kuhanju.

lovor

Limun

Limun je prekrasna biljka u svakom pogledu. Kada cvjeta, ispunjava vazduh prekrasnim citrusnim mirisom, a istovremeno upija višak vlage iz njega. Listovi su puni ljekovitih supstanci i sterilizuju okolni prostor. Drvo limuna voli osunčana mjesta, redovno zalijevanje i suvo zemljište.

limun

Biljke koje ovlažuju prostor

Kleka

Ova zimzelena biljka osvježava svaki dom, a čak olakšava i simptome migrene i glavobolje. Zauzvrat, zahtijeva puno hlada i redovno zalijevanje.

Sanseverija

Ima brojne prednosti, osvježava vazduh, stvara veliku količinu kisika i neutralizuje štetne pare koje proizvode sintetički materijali. Laka je za održavanje jer zadržava vlagu u svojim listovima, pa joj nije potrebno puno zalijevanja.

sanseverija

Fikus

Fikus je najpopularnija kućna biljka. Ovlažuje vazduh, ispunjava ga kisikom, uništava toksine i viruse a uz pomoć svojih širokih listova grabi puno prašine.

Sobna lozica

Cisus ili sobna lozica ponaša se slično kao bršljan – brzo obavija nosive strukture i raste prema svjetlu. Lako se prilagođava suvom vazduhu, postepeno ga ispunjavajući vlagom. Zahtijeva puno hlada i redovno zalijevanje.

lozica

Kalanhoa

Kalanhoa je porijeklom iz Madagaskara. Najbolje odgovara domovima sa suvim vazduhom. Skuplja vlagu u listovima i reguliše svježinu vazduha. Nije joj potrebno često zalijevanje, ali treba da se ostavi na mjesto gdje može dobiti puno sunčeve svjetlosti.

kalanhoa

Leave a Comment