Higijena Zdrav život

Budite iskreni: Kupate li se svaki dan?

da li je zdravo tusirati se svaki dan

Iako pojedine tvrdnje naučnika nalažu da se ne trebamo kupati svaki dan, kako bismo očuvali pH vrijednost naše kože – naš zadatak je bio da u potpunosti provjerimo takve konstatacije.

Našu kožu prekriva preko 1.000 različitih vrsta bakterija i gljivica, a većina mikroba u kombinaciji sa vodom i sapunom radi u našu korist. U čemu je zapravo prednost svakodnevnog tuširanja? Tijelo na taj način postaje otpornije i lakše se opire različitim infekcijama.

Ako imate probleme sa redovnom higijenom, ne treba vas iznenaditi koliko masnoće i prljavštine se nataloži na dermisu – što dalje implicira da mnogo brže dolazi do začepljenja pora, upala i iritacije.

Da li je zdravo tuširati se svaki dan?

svakodnevno tusiranje

Najopasnije posljedice nekupanja mogu da zadobiju ljudi koji pate od ekcema, samo pogoršavajući situaciju nedovoljnom higijenom. Svakako, najneugodnija posljedica kod nedovoljnog broja tuširanje jeste neprijatan miris – zbog kojeg će vam zamjeriti gdje god i s kim god da se nalazite.

Istina, ljudsko tijelo konstantno proizvodi znoj, bez obzira na količinu fizičke aktivnosti, jer je to jedan od načina na koji se vrši potrebna detoksikacija organizma.

Možete li vjerovati da neredovno tuširanje proizvodi čak 30 različitih mirisa? I to sve u zavisnosti od ishrane, kao i individualnih hormona kod svakog čovjeka.

Zato – neka vam svakodnevno tuširanje ne predstavlja obavezu, već naviku koja štiti i čuva vaš organizam od neželjenih mirisa, bakterija, infekcija i upala. No, tokom hladnijih dana, potrudite se da su vaši šamponi što manje hemijski agresivni.

Leave a Comment