Ishrana Zdrav život

Čašica vina dnevno povećava rizik od raka dojke?

vino

Samo jedna čašica vina dnevno može povećati rizik od raka dojke, pokazuje novo istraživanje.

Analizom 119 istraživanja koja su uključivala 12 miliona žena, otkriveno je da mala čaša vina dnevno ili bilo koja ekvivalentna količina alkohola povećava rizik od raka dojke kod žena u premenopauzi za 5 odsto a u postmenopauzi za 9 odsto.

Dobijeni podaci osnovani su na unošenju 10 g alkohola u organizam dnevno, što je količina koja se nalazi u 100 ml vina sa postotkom alkohola od 12 odsto.

U izvještaju Američkog instituta za istraživanje raka navedeno je da intenzivnije vježbe poput trčanja smanjuju rizik od raka dojke za 17 odsto u odnosu na žene koje nisu aktivne.

Lakše aktivnosti kao što su hodanje ili rad u vrtu smanjuju rizik od razvoja bolesti u bilo kojoj životnoj dobi za 13 odsto.

Takođe, za svakih pet mjeseci dojenja, rizik se smanjuje za 2 odsto.

“Kako bi se spriječio rak dojke, jedan od najvažnijih koraka koje žene mogu preduzeti jeste ne piti alkohol ili smanjiti količinu. Održavanje zdrave težine i vježbanje su takođe važni”, istakla je dr Rachel Thompson.

Istraživači naglašavaju da iako se veza između pijenja alkohola i povećanog rizika od razvoja raka dojke ne može zanemariti , ne postoji nikakva garancija za sprječavanje bolesti a rizik raste s godinama.

Leave a Comment