Ishrana Zdrav život

Da li je voćni sok jednako dobar kao i voće?

vocni sok

Sok ima neke nutritivne vrijednosti cijelog ploda, ali i neke nedostatke.

Nema lakšeg načina da obezbijedite jednu od preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno nego da iskapite čašu hladnog, osvježavajućeg soka. Nema pranja, ljuštenja ni bacanja trulih banana, potamnjelih još prije nego što ste stigli da ih pojedete. Nema ni osjećaja krivice, jer američko ministarstvo poljoprivrede kaže da čašu stoprocentnog soka od voća ili povrća možete računati kao jednu porciju voća.

Ipak, ne dajte se zavarati: zalogaj sočne jabuke ili kisele kriške grejpfruta obezbijediće vam veću hranjivu vrijednost nego gutljaj soka od ovog voća. To je tačno čak i u slučajevima kad kupite sok na kom piše „potpuno prirodno“, ili „100 odsto voće“. Razlog je jednostavan: da bi se dobio sok, voće se ljušti i melje, čime se iz njega uklanjaju važni sastojci.

Na primjer, jedna velika jabuka od samo 72 kalorije sadrži pet grama biljnih vlakana dobrih za srce. Čaša soka od jabuke, s druge strane, sadrži biljna vlakna samo u tragovima, a kad je budete popili, unijećete čak 117 kalorija. Ako pijete sok od narandže da biste obezbijedili dnevnu dozu vitamina C, bolje će vam biti da pojedete narandžu, koja sadrži oko 60 odsto više ovog vrijednog vitamina.

Takođe, pazite se šećera. Jedan žuti grejpfrut srednje veličine sadrži samo oko 8,6 grama šećera, ali čaša nezaslađenog soka od grejpfruta sadrži 22,5 grama. Stoga ne iznenađuje što voćni sok podiže nivo šećera u krvi više nego voće.

Ne treba potpuno da se odreknete voćnog soka, ali pažljivo ga birajte (potražite sok sa 100 odsto voća bez šećera) i vodite računa o količini koju popijete. Nutricionisti preporučuju čašu od 1,25 do 2 dl kao jednu porciju.

Tekst preuzet iz knjige “Vaše zdravlje: šta pomaže, a šta ne” (Mladinska knjiga) u kojoj možete pronaći više odgovora na zdravstvene nedoumice

Narudžbe knjige na telefon 065/178-654 ili e-mail [email protected]

Leave a Comment