Ishrana Zdrav život

Da li je zdravo piti proteinske šejkove?

da li su proteini zdravi

Vjerujemo da ste si mnogo puta postavili ovo pitanje ili ste ga barem negdje pročitali. Bez obzira na to dali se bavite sportom rekreativno ili profesionalno i stoga često izlažete tijelo fizičkim naporima, vaše tijelo treba potrebne hranljive tvari kako bi raslo i kako bi se povećala masa vaših mišića. Klasična prehrana obično ne zadovolji sve potrebe vašeg organizma, iako se vi osjećate siti. Kako uprkos tome nahraniti tijelo?

Sigurno ste već čuli za različite prehrambene dodatke. Ali, postavlja se pitanje, da li ti dodaci sadrže hemikalije koje najprije “napune” mišiće, a kada prestanemo sa upotrebom mišići jednostavno splasnu. Pošto su bjelančevine najpopularniji prehrambeni dodatak i najvažniji „graditelji“ mišića, u nastavku pričamo prije svega o njima.

Na tom mjestu željeli bismo bi još jedan put naglasiti da proteini sadrže samo one hemikalije, koje su potrebne za izlučivanje bjelančevina pomoću tehničkih postupaka iz hranljivih tvari u „prirodnim oblicima“ (surutka, jaja, grašak, soja…) kako bi postojale bjelančevine postojale u obliku praha. Proteini su dakle bjelančevine, uzete iz različitih namirnica i nemaju ništa sa steroidima ili dopingom, pošto je to najveća predrasuda kada je riječ o proteinskim dodacima, te je raspravljanje na tu temu samo gubljenje vremena.

Iz kojih su namirnica dobijeni kvalitetni proteini?

da li je zdravo piti proteine

Različiti proteini imaju različite učinke u našem tijelu te je stoga preporučljivo uživanje bjelančevina iz različitih izvora. Najpopularniji izvori su:

  • Surutka, koja je sporedni proizvod u proizvodnji sira. Surutkine bjelančevine poznate su i pod imenom “whey” proteini. Njihova glavna karakteristika je brza probava i apsorpcija te sposobnost obnavljanja mišićnih vlakna. Najbolje ih je upotrebljavati odmah nakon treninga.
  • Mlijeko odnosno mliječni proteini, zvani i kazein. Probavljaju se polako, stoga se uživaju kao zamjenski obrok. Polagana apsorpcija važna je za održavanje mase mišića jer mliječne bjelančevina jednako hrane mišiće i dugo nakon uzimanja (do 8 sati). Preporučuje se konzumacija ujutro i uveče, kako biste ubrzali oporavak mišića.
  • Soja, zdrava i blagotvorna namirnica koja štiti srce, reguliše djelovanje štitne žlijezde i spriječava rak, je osnova sojinih bjelančevina, koje održavaju masu mišića bez suvišnog unosa kalorija.
  • Proteini iz jaja u posljednje vrijeme  gube na značaju, ali su zbog specifičnog načina djelovanja i oslobađanja aminokiselina još uvijek popularni kod rekreativnih sportaša.

Proteini neće čudesno povećati vaših mišića, stopiti mast na stomaku ili učvrstiti vašu zadnjicu. Da su to sve priče, znate već odavno. Bjelančevine će nahraniti i obnoviti vaše mišiće, kako bi bili spremni za rad u teretani.

Leave a Comment