Savjeti Zdravo tijelo

Dijetalne namirnice koje debljaju

dijetalne namirnice koje debljaju

Skoro 39 odsto populacije se smatra gojaznim zbog čega industrija dijetalne prehrane svakodnevno raste. Dijetalne namirnice, posebno one sa naznakom “niskokalorične ” i sa “niskim udjelom masti” posebno su popularne kod osoba koje pate od prekomjerne tjelesne težine kao i onih koji paze na liniju. Međutim, mnoge dijetalne namirnice mogu učiniti vašem izgledu više štete negó koristi. U nastavku vam donosimo spisak dijetalnih namirnica koje se često smatraju zdravim i dijetalim, a koje zapravo mogu izazvati debljanje.

Pročitajte i: Nutrivix-detaljna recenzija najpopularnijih biljnih tableta za mršavljenje

Sadržaj teksta:

Smutiji i proteinski šejkovi

I dok su neki smutiji kao i proteinski šejkovi hranjivi i izuzetno zdravi, ostali su prepuni šećera i nepotrebnih kalorija. Na primer, većina gotovih smutija sadrži i do 50 grama šećera u samo jednoj bočici od 500 ml. Štaviše, određeni proteinski napitci sadrže skoro 400 kalorija po boci. I dok se vama čini da konzumiranjem ovakvih napitaka gubite kilograme, zapravo nagomilavate bespotrebne kalorije i šećer u vašem tijelu.

proteinski šejkovi

Zaslađeni jogurti sa niskim udjelom masti

Masnoća je nutrijent koji služi i kao pojačivač ukusa hrane. Ukoliko se masnoća ukloni kako bi se smanjio sadržaj kalorija, određenim proizvodima se obično dodaje šećer kako bi se pojačao ukus. Mnogi jogurti sa niskim sadržajem masnoće sadrže dodane šećere, zbog čega se njihova konzumacija ne preporučuje ukoliko želite izgubiti višak kilograma. Interesantna je činjenica da mliječni proizvodi sa većim udjelom masnoće mogu biti bolji izbor od mliječnih proizvoda sa niskim udjelom masti. Studija sprovedena na preko 8000 žena pokazala je da grupa koja je konumirala punomasne mliječne proizvode dobila manje kilograma u odnosu na one koje su konzumirale niskokalorične proizvode.

Za one koje vole jesti kasno uveče, ovo je hrana koja ne deblja

Alternativni zaslađivači

Mnogi od nas izbacuju bijeli šećer iz ishrane zamijenjujući ih alternativnim zaslađivačima poput kokosovog šećera ili agave sirupa. Iako se ovi proizvodi smatraju zdravim, pretjerivanje sa bilo kojim zaslađivačem-čak i onim prirodnim može doprinijeti povećanju tjelesne težine. Agave zaslađivač na primjer, sadrži više kalorija od bijelog šećera i ekstremno je bogat fruktozom, šećerom koji može doprinijeti povećanju osjetljivosti na insulin i nakupljanju masnoće u organizmu. Budući da bilo koja vrsta dodanog šećera može dovesti do povećanja tjelesne težine, važno je ograničiti ukupnu potrošnju šećera uključujući i alternativne zaslađivače.

Zaslađivači

Niskokalorične žitarice

Kada pokušavamo da izgubimo na težini, većina nas poseže za niskaloričnim žitaricama za doručak. Iako se smatraju niskokaloričnim, često im se dodaju šećeri. Osim toga, mnogim niskokaloričnim žitaricama nedostaju proteini i zdrave masti koji su neophodni za zdravu i izbalansiranu dijetu. Studija sprovedena na 30 muškaraca pokazala je da doručak koji uključuje jaja i tost obezbjeđuje dugotrajniji osjećaj sitosti u toku dana u odnosu na one koji su konzumrali žitarice za doručak.