Dom Zdrav život

Donosimo najbolje savjete za održavanje doma

prozori na kuci

Da li ponekadi imate osjećaj kao da stalno čistite, ali  kuća konstantno izgleda zapušteno? Da se ovo ne bi više događalo, poslušajte savjete koje smo vam pripremili i stanite u kraj svakodnevnom ribanju i čišćenju.

Sadržaj teksta:

Podovi i zidovi

Iako zaista predivno izgledaju, drveni podovi su pomalo nezahvalni za održavanje. To podrazumijeva konstantno tretiranje voskom, ali i zaštitu od šiljastih i oštrih predmeta. Naravno, morate zaboraviti na naglo pomjeranje stolica i stolova, ali i hodanje u visokim potpeticama po parketu. Ako mislite da ćete se susretati sa ovakvim situacijama, onda je najbolje da se odlučite za laminat i vinil. Najlakše se čiste mokrom krpom.

Ako nemate previše vremena za čišćenje podova, onda svakako trebate izbjegavati kamene. Obično se prašina skuplja u procijepima i neravninama, pa samo usisavanje nije dovoljno da se dobro očisti. Takva stvar je i sa tepisima.

Što se tiče zidova – odličan izbor predstavljaju vodootporne zidne boje. Kada dođe vrijeme da djeca svoje stvaralaštvo išaraju po vašem zidu, sjetićete se našeg savjeta sa ulaganje u ovakvu investiciju.

Prozori

Lijep pogled u svijet zavisi i od lijepo odabranih prozora – slažete li se? Mada, ponekad mogu izazvati pravi kontra-efekat. U želji da izaberu ono najbolje, mnogi ponekad posrnu u kandže kiča i neukusa, pa se odluče za prozore za mozaicima ili krivudavim uzorcima koji mogu izgledati jako napadno. Osim što govori mnogo o stilu, takav odabir prozora može vam zadati pravu glavobolju pri čišćenju. Uvijek odaberite one bez neravnina, kako bi pranje išlo lakše, brže i jednostavnije.

Pored toga, obratite pažnju na sama stakla. Najbolja su ona transparentna, jer ćete na taj način zadržati krpu za prašinu podalje od sebe – bar na neko vrijeme. Ako se vaš dom nalazi neposredno pored prometne ulice, zavjese načinjene od tkanina poput baršuna, Ako živite pored prometnije ulice, tkanine poput baršuna, jelenje kože i tanjih lanenih svilenih tkanina nisu najbolja ideja.  Bolje rješenje za lako održavanje su venecijaneri. Ako vam se oni ne sviđaju, već želite nešto ljepše onda neka vaš izbor bude tkanine kao što su organdin, saten i svila.

Kuhinja

kuhinja

Prilikom izbora radne površine, najveću prednost dajte granitu. Ovaj materijal nije porozan, a i veoma je otporan na prljanje. Što se tiče svakodnevnog korištenja posuđa, izbjegavajte napravljeno od porculana, jer će se navjerovatnije oštetiti prilikom pranja. Za svaki dan su najbolji keramika i nerđajući čelik.

Ako vas nervira što se dekorativni stolnjaci konstantno flekaju, transparenta plastična folija bi trebala riješiti problem. Pokrijte je preko stolnjaka, nemojte brinuti o mrljama i uživajte u pogledu na lijepo odabrani materijal na vašem stolu.

Namještaj

Treba cijeniti vrijednost rezbarenih komada namještaja, ali samo ako je u pitanju neka izložba. Za kućnu upotrebu i nisu tako zahvalni. Kada se uvuče prašina u jedva dostupna mjesta, trebaće vam mnogo vremena i različitih metoda da je očistite. Ako je vaš dom na obali mora, nemojte kupovati namještaj od livenog željeza jer će isti zahrđati pod utjecajem povećane vlažnosti vazduha. Ako imate nemirnu djecu, pobrinite se da vaša sofa bude prekrivena privremenim prekrivačima, da ne biste morali strahovati od uništenog namještaja i novih troškova.

Toalet

Radije platite malo više, ali odaberite zidni umjesto podnog vodokotlića, jer ćete neuporedivo lakše čistiti područje oko WC šolje nego inače. Odvojite dodatni novac za zidni vodokotlić umjesto podnog. Iako košta nešto više, na ovaj način moći ćete bez problema očistiti pod oko toaletne školjke. Posebnu pažnju posvetite postavljanju pločica u kupatilu. Ako su postavljene loše, sa prazninama u fugama, između pločica će se vrlo brzo početi sakupljati prašina i nečistoće. Drveni okviri za prozore u kupatilu nisu najpametnije rješenje, s obzirom da su podložni uticaju vlage. Bolji izbor su svakako PVC ili aluminijska stolarija.

Leave a Comment