Ishrana Zdrav život

Đumbir – začin sa brojnim zdravstvenim koristima

djumbir zdravstvene koristi

Đumbir je začin koji se može dodati u mnoga jela, ali koji takođe ima vrhunske zdravstvene koristi. Klinička istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji raka, smanjenju šećera u krvi i ublažavanju upala. Pročitajte u nastavku neke od naučno dokazanih zdravstvenih prednosti.

Sadržaj teksta:

Zašto je đumbir tako moćan začin?

Kroz istoriju đumbir je smatran ljekovitom biljkom. Njegov korijen se više od 5000 godina koristi kao delikatesa i začin a danas se najčešće koristi kao dodatak hrani i piću. Njegove koristi za borbu protiv bolesti još se uvijek istražuju.

Prema sajtu WebMD, đumbir posjeduje hemikalije koje bi mogle ublažiti mučninu i upalu. Prvenstveno djeluju u želucu i crijevima, a takođe mogu raditi u mozgu i nervnom sistemu za kontrolu različitih vrsta mučnine. WebMD takođe potvrđuje da đumbir može pomoći kod sindroma iritabilnog crijeva, kolika, dijareje i drugih stomačnih tegoba.

Đumbir djeluje u borbi protiv raka

Naučnici su takođe istraživali đumbir kao obećavajući prirodni način borbe protiv raka. Svako sredstvo koje pomaže u sprečavanju ili suzbijanju razvoja raka naziva se hemopreventivni agens. 6-gingerol iz đumbira je prepoznat kao hemopreventivni agens koji ima anti-kencerogeno djelovanje i ojačava imunitet.

Đumbir smanjuje nivo šećera u krvi

Ako se borite da smanjite glikolizirani hemoglobin u krvi kod dijabetesa tipa 2 usprkos tome što uzimate lijekove na recept, đumbir vam može pomoći.

Prema rezultatima istraživanja, pacijenti su uspješno smanjili razinu šećera u krvi uzimanjem 1 grama đumbira tri puta dnevno u trajanju od 8 sedmica. Razgovarajte sa svojim liječnikom o dodavanju đumbira u svakodnevni režim ishrane ako ste dijabetičar tipa 2.

Pomaže kod bola u mišićima

Bez obzira na vrstu bola koju imate u mišićima, ona može biti ublažena uz pomoć đumbira. Ubacite đumbir u svoj sljedeći obrok ili oralno uzmite jednu ili dvije kapi ulja od đumbira kako bi olakšali tegobe.

Liječi jutarnje mučnine

Nacionalni instituti za zdravlje u SAD navode da kratkoročno korištenje đumbira može olakšati mučninu uzrokovanu trudnoćom.

Ako patite od jutarnje mučnine, siguran i prirodan način da je spriječite je đumbir kojeg možete uzeti u obliku kapsula, ulja i čaja. Naribajte svježi đumbir u čašu i prelijte ključalom vodom te ostavite da stoji 15 minuta pa zasladite medom po želji.

Ublažava menstrualne grčeve

Rezultati istraživanja o korištenju đumbira za ublažavanje menstualnih grčeva koje je provedeno kod 105 žena pokazuje da olakšava bolove kada se koristi dosljedno počevši nekoliko dana prije menstruacije. Protuupalno svojstvo đumbira je ono što djeluje protiv bolova.

Druge studije pokazuju da 500 mg đumbira tri puta dnevno tokom ciklusa djeluje isto kao i ibuprofen ili ostali slični lijekovi. Ako ste skloniji prirodnim metodama liječenja, pratite svoj ciklus i uzimajte đumbir pravovremeno.

Đumbir je siguran za konzumaciju, ali ukoliko se uzimaju lijekovi za neka stanja ili bolesti, preporučuje se dodatni oprez i savjet liječnika.

Leave a Comment