Bolesti Medicina

Endometrioza: sve što biste trebale da znate o ovom bolnom poremećaju

endometrioza

Termin endometrioza je vjerovatno poznat svakoj ženi, jer označava poremećaj koji pogađa oko 176 miliona žena širom svijeta. Uprkos tome što je ova bolest uveliko poznata svima, mnoge žene nisu dovoljno upućene u simptome kao i posljedice koje endometrioza nosi sa sobom.

Bijeli vaginalni iscjedak: Simptom bolesti ili normalna pojava?

Sadržaj teksta:

Šta je endometrioza?

Endometrioza predstavlja pretjeran rast sluznice materice, koja se naziva endometrijsko tkivo, na pogrešnom mjestu u blizini jajovoda, jajnika ili karličnoj šupljini. Endometrijsko tkivo se može naći bio gdje, a djeluje poput normalnog tkiva, što znači da takođe krvari za vrijeme menstruacije. Krvarenje najčešće dovodi do pojave unutrašnjih ožiljaka.

Uzrok endometrioze

Tačan uzrok endometrioze je još uvijek nepoznat. Najpopularija teorija o endometriozi je da se ona javlja kao posljedica retrogradne menstruacije. Retrogradna menstruacija je pojava u kojoj menstrualna krv teče unazad u karličnu šupljinu i tamo se zadržava. Takva krv sadrži i ćelije endometrija koje se talože na karličnim organima ili dalje putuju i nastavljaju rast i krvariti sa svakim daljim menstrualnim ciklusom.

Retrogradna menstruacije je zapravo uobičajena pojava, koja se javlja kod određenog procenta žena. Ipak, endometrioza se ne razvija kod svake žene kod koje se javlja i retrogradna menstruacija.

Kog koga se javlja endometrioza?

Postoji nekoliko faktora rizika za endometriozu, uključujući i početak menstrualnog ciklusa u veoma ranom životnom periodu. Endometrioza se češće razvija kod žena koje predhodno nisu rađale, a znatan uticaj može imati i genetski faktor.

Budući da je endometrioza hormonski uslovljena, rizik od njegog nastanka postoji samo dok traju i menstrualni ciklusi. Za vrijeme menopauze, endometrijske ćelije više ne reaguju na hormone što znači da ne postoji opasnost od endometrioze.

Bolovi u karlici

 

Koji su najčešći simptomi endometrioze?

Bol u predjelu karlice je prvi i najčešći simptom endometrioze. Bolan seksualno odnos ili bol pri mokrenju su takođe znak endometrioze, ukoliko ona zahvata vaginalne zidove ili mjehur.

Prvo pitanje koje doktori najčešće postavljaju je da li vam se javljaju bolne menstruacije. Kako bi lakše postavio dijagnozu, doktori često postavljaju pitanje da li vam se javlja bol pri seksualnom odnosu, i uriniranju. Što više potvrdih odgovora date na pitanja, veće su šanse da se radi o endometriozi.

Kako se tretira endometrioza?

Ultrazvuk se najčešće koristi kod dijagnostifikovana endometrioze. Ukoliko se ultrazvukom potvrdi dijagnoza, pacijenticama se obično nudi nekoliko opcija liječenja.

 

Ginekoloski pregled ultrazvukUkoliko je bol blag, daju se lijekovi protiv bolova koji mogu pružiti olakšanje. Oralna kontracepcija ili vaginalni prstenovi takođe mogu pomoći pri regulisanju hormona koji utiču na rast tkiva endometrija i bolove povezane sa njima.

Operacija kod endometrioze podrazumjeva uklanjanje lezija, i ostavljanje materice i jajnika netaknutima. Ekstremniji pristupi podrazumjevaju hirurško uklanjanje materice ili jajnika, iako se oba zahvata izbjegavaju zbog ozbiljnosti njihovih nuspojava.

Simptomi policističnih jajnika koje ne biste trebali ignorisati