Bolesti Medicina

Bijeli vaginalni iscjedak: Simptom bolesti ili normalna pojava?

Bijeli iscjedak

Normalna vaginalna flora uključuje specifičnu ravnotežu bakterija, pH vrijednosti i vlage koji pomažu održavanju zdravlja vagine. Ravnoteža vaginalne flore jednako je osjetljiva na promjene izvan kao i unutar našeg tijela i često joj nije potebno mnogo da se naruši. Vaginalni iscjedak predstavlja dio procesa “čišćenja vagine”. Tekućina koje proizvode žlijezde unutar vagine i vrata maternice sa sobom nose mrtve stanice i baterije. Na ovaj način vagina se čisti i pomaže u spriječavanju ili širenju zaraze zbog čega je bijeli vaginalni iscjedak potpuno uobičajena i normalna pojava.

U zavisnosti u kojoj ste fazi menstrualnog ciklusa bijeli iscjedak može varirati u boji krećući se od providnog do tamno bijelog sirastog iscjedka.

Bijeli iscjedak takođe može varirati u mirisu, u zavisnosti od toga da li ste trudni ili ne brinete dovoljno o svojoj intimnoj higijeni. Ni u jednom od navedenih slučajeva bijeli iscjedak nije alarmantna pojava.

Ukoliko dođe do značajnih promjena u boji, mirisu ili koinzistenciji, popraćenih sa intenzivnim svrabom i peckanjem, bijeli iscjedak može biti znak da se borite sa infekcijom ili nekim drugim zdravstvenim problemom.

Vaginalni iscjedak često je odraz našeg zdravlja i na osnovu njegove boje, količine i mirisa možemo dosta zaključiti da li se radi o infekciji ili određenoj bolesti ili se jednostavno radi o prirodnom i normalnom izlučivanju.

Pročitajte i:Kondilomi: liječenje, prevencija i komplikacije

Sadržaj teksta:

Šta predstavlja bijeli iscjedak?

Bijeli iscjedak je uobičajena i normalna pojava kod svake žene. Bijeli iscjedak se može javiti u toku ovulacije, dojenja ili ukoliko ste seksualno uzbuđeni. Bijeli iscjedak koji se javlja neposredno prije menstruacije poznat je pod nazivom leukoreja. Ovakav iscjedak u sebi sadrži fluide i ćelije koje se izlijevaju kroz vašu vaginu, a ponekad mogu biti i blago žute boje.

Pročitajte i: Stručnjaci apeluju: Vodite ljubav da vam vagina ne atrofira

Dio menstrualnog ciklusa u kojem se javlja pojava iscjedka naziva se luteinska faza. U luteinskoj fazi dolazi do pojačane proizvodnje estrogena, kada se bijeli iscjedak javlja kao providna, rastezljiva i vodenasta tečnost. Većina žena prati bijeli iscjedak kao indikator plodnih dana. U plodnim danima javlja se rastezljiva providna sluz koja se luči u danima ovulacije.

Tamniji bijeli iscjedak u plodnim danima se smatra neplodnom cervikalnom sluzi. Bez obzira na boju ili teksturu, bijeli iscjedak održava vaginu zdravom i prirodno navlaženom. Sve dok iscjedak nije popraćen simptomima poput bola, svrabeža, peckanja i crvenila, smatra se normalnim.

Šta uzrokuje bijeli iscjedak?

Potencijalni uzroci zašto se javlja iscjedak mogu biti različiti. Bijeli iscjedak se uglavnom javlja kao normalan dio menstrualnog ciklusa i ovom slučaju neka nikakav miris. Različite boja i gustina iscjedka zavise od toga koji se hormon luči u određenom periodu ciklusa.

Bijeli iscjedak takođe može biti uzrokovan nekom gljvičnom ili bakterijskom infekcijom ili seksualno prenosivom bolesti. On takođe može varirati u boji i strukturi, od providnog i vodenastog iscjedka do sirasto bijelog, u zavisnosti od toga koji je uzrok njegovog nastanka.

Šta uzrokuje bijeli iscjedak

Kandidijaza

Infekcija gljivicom Candida albicans često nazvana i kandidijaza učestala je pojava među ženama. U zdravom stanju, vaginalna flora predstavlja specifičnu ravnotežu bakterija, gljivica, vlage i pH vrijednosti. Ukoliko se na bilo koji način ovakva ravnoteža naruši, dolazi do razmnožavanja gljivica i pojave gljivične infekcije. Infekcija gljivicom ili kandidijaza uzrokuje bijeli iscjedak, svrab, naticanje i iritaciju vagine.

Ukoliko se javi kandidijaza, njeno liječenje može da potraje od par dana do nekoliko sedmica. Kandidijaza se ne smatra seksualno prenosivom bolesti iako se ona često prenosi seksualnim putem.

Kandidijaza se javlja i kod žena koje nisu seksualno aktivne, a ukoliko se javi jednom vrlo je vjerovatno da će se gljivična infekcija ponovo vraćati. Simptomi gljivične infekcije su:

 • Svrab i naticanje vagine
 • Peckanje za vrijeme mokrenja ili seksualnog odnosa
 • Osip
 • Bijeli sirasti iscjedak

Kandidijaza je stanje za koje mogu biti odgovorni sljedeći faktori:

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je takođe čest uzročnik zašto se javlja bijeli iscjedak. Radi se o bakterijskoj infekciji vagine do koje dolazi kada se naruši ravnoteža između dobrih i loših bakterija. Bakterijska vaginoza je česta vaginalna infekcija koja se najčešće javlja kod žena između 15 i 44 godine, a najčešće se dešava u trudnoći.

Bakterijska infekcija vagine se smatra lako zaliječivom infekcijom, međutim ukoliko se ne tretira može povećati rizik od seksualno prenosivih bolesti kao i komplikacija u trudnoći. Kod većine žena simptomi bakterijske vaginoze prođu nezapaženo, a ukoliko se jave najčešće je to bijeli iscjedak neugodnog mirisa. Iscjedak je nerijetko i sive boje. 

bakterijska vaginoza

Neugodan miris i bijeli iscjedak kod bakterijske vaginoze dešava se usljed djelovanja određenih jedinjenja koje proizvode bakterije. Menstruacija ili seksualni odnos mogu pogoršati miris usljed reakcije krvi ili sjemene tečnosti sa bakterijama.

Svrab ili iritacija u vanjskom dijelu vagine se takođe mogu javiti. Bakterijska vaginoza se najčešće javlja usljed djelovanja sljedećih faktora:

 • Nezaštićen seksualni odnos
 • Učestalo mijenjanje partnera
 • Uzimanje antibiotika

Iscjedak u trudnoći

Bijeli iscjedak je jedan od nauranjenijih simptoma trudnoće koji se nastavlja javljati tokom čitave trudnoće. Normalan iscjedak u trudnoći je poznat kao leukoreja, koji je često bijele providne boje i blagog mirisa. Bijeli iscjedak u trudnoći se pojačava kako trudnoća odmiče, a najizraženiji je neposredno prije samog poroda. Oscilacije hormona u menstrualnom ciklusu mogu uzrokovati bijeli iscjedak.

U trudnoći, hormoni nastavljaju da igraju ogromnu ulogu u promjeni boje i strukture iscjedka. Promjene na grliću materice za vrijeme trudnoće su takođe odgovorne za pojavu iscjedka u trudnoći. Kako zidovi vagine i grlića materice vremenom omekšavaju, tijelo proizvodi dodatnu tečnost koja spriječava nastanak infekcije. Bebina glava takođe može pritiskati grlića materice zbog čega se takođe može javiti iscjedak u trudnoći. Bilo kakve promjene iscjedka u trudnoći mogu biti znak infekcije ili problema u trudnoći. Neoubičajen iscjedak u trudnoći je:

 • Žute, zelene ili sive boje
 • Intenzivan i popraćen neugodnim mirisom
 • Popraćen crvenilom ili svrabom

iscjedak u trudnoći

Iscjedak prije menstruacije

Bijeli iscjedak prije menstruacije se javlja kod skoro svake žene i sastavni je dio menstrualnog ciklusa. Boja i kao i količina iscjedka mogu varirati u toku menstrualnog ciklusa. Promjene u boji i strukturi iscjedka zavise od toga koji hormoni se luče u datom trenutku. Suhoća vagine je uobičajena pojava par dana nakon završetka menstruacije. Nakon toga, javlja se bijeli, providni i ljepljivi iscjedak u trajanju od nekoliko dana. Ova faza se naziva folikularna faza, u kojoj dolazi do razvijanja jajašca.

Bistar i voden iscjedak prije menstracije u vrijeme ovulacije tipičan je za ovaj period menstrualnog ciklusa. Ovakav iscjedak omogućava spermatozoidima da putuju brže do jajašca za vrijeme plodnih dana. Nakon ovulacije javlja se bijeli iscjedak za koji je zaslužan hormon progesteron. Za vrijeme lučenja hormona progesterona bijeli iscjedak postepeno postaje transparentan.

Isjecak prije menstruacije takođe može biti i žute boje, dok iscjedak nakon mensutracije najčešće je smeđe boje. Smeđa boja iscjedka nakon menstruacije prestavlja zaostalu krv u toku menstruacije. Blago krvarenje ili smeđi iscjedak prije menstruacije može biti preuranjeni znak trudnoće. Ukoliko vam se javlja iscjedak mnogo ranije prije očekivane menstruacije, najbolje bi bilo da uradite test kako bi utvrdili da li se radi o trudnoći.

Pročitajte i : Hormonski disbalans: simptomi, uzroci i liječenje

Žuti isjedak

Žuti iscjedak može biti različite konzistencije i mirisa, u zavisnosti od toga u kom ste dijelu menstrualnog ciklusa kao i da li se radi o infekciji. Žuti iscjedak je uobičajena i normalna pojava, naročito ukoliko se javlja neposredno prije menstruacije. Ukoliko je iscjedak abnormalne strukture ili mirisa, obično se radi o nekom zdravstvenom problemu za koje je potebno uključiti liječenje. Neki od uobičajenih uzroka zašto se javlja žuti iscjedak su:

 • Kratak menstrualni ciklus. Žuto-smeđi iscjedak nakon menstruacije smatra se normalnim i predstavlja zaostalu krv u toku menstruacije. Ukoliko imate kratak menstrualni ciklus, žuti isjecak se može javiti i neposredno prije menstruacije. Žene u menopauzi takođe mogu primjetiti žuti iscjedak kao rezultat hormonalnih promjena.
 • Žuti isjecak neugodnog mirisa na ribu je znak infekcije.
 • Žuto-zeleni iscjedak neugodnog mirisa ukazuje na trihomonijazu, seksualno prenosivu bolest. Isjecak popraćen svrabom, bolom i peckanjem za vrijeme mokrenja su takođe simptomi trihomonijaze.
 • Gonoreja ili klamidija. Žuti gnojni iscjedak simptom je gonoreje i klamidije, takođe seksualno prenosivih bolesti. Gonoreja ili klamidija su često asimptomatične, a mogu se prepoznati jedino po žutom, gnojnom iscjedku.
 • Cervicitis. Upala ili natečenost vrata materice često nazvala cervicitis uzrokuje pojavu gnojnog, žućkastog iscjedka koji takođe može biti smeđe ili zelene boje. Cervicitis se javlja usljed seksualno prenosivih bolesti, prekomjernog rasta bakterija ili čak alergije (npr na lateks). Često je asimptomatična, ali može uzrokovati ogromne količine žućkastog iscjedka neugodnog mirisa.

žuti iscjedak

Smeđi iscjedak

Smeđi iscjedak se obično javlja nakon menstruacije i predstavlja zaostalu krv iz materice. Ipak, smeđi iscjedak koji se javlja prije menstracije žene obično smatraju zabrinjavajućim. Iako se u ovom periodu većinom javi iscjedak bijele boje, ni smeđi iscjedak ne mora biti zabrinjavajući i dešava se češće nego što mislite. Smeđi iscjedak najčešće predstavlja  rani znak trudnoće, a ukoliko ste sigurni da niste trudni u tom slučaju uzrok njegove pojave može biti:

Roze ili smeđi iscjedak u trudnoći obično je jedan od prvih znakova koji ukazuju na trudnoću. Iscjedak se javlja obično kada oplođeno jajašce dospije u matericu, a najčešće se dešava 1-2 sedmice nakon što je jajašce oplođeno. Ukoliko se on javi u odmakloj trudnoći, u tom slučaju biste trebali da posjetite svog ljekara. U rijetkim slučajevima, ovakav iscjedak može biti simptom vanmaterične trudnoće.

Smeđi iscjedak se može javiti i kod žena u njihovim 40ti i 50tim kao rezultat ulaska u menopauzu. U ovom slučaju iscjedak se javlja u početkom stadiju menopauze kada dolazi do prvih izostajanja menstracije.

Zeleni iscjedak

Zeleni iscjedak najčešće je znak infekcije, popraćen i drugim simptomima infekcije poput svraba, peckanja ili krvarenja. To mogu biti bakterijske ili gljivične infekcije, a u oba slučaja uzrok pojave iscjedka je izliječiv uz adekvatnu terapiju.

 • Bakterijska infekcija. Do bakterijske infekcije dolazi usljed prekomjernog rasta bakterija koje u normalnim uslovima žive u vaginalnoj flori, zbog čega se javlja zeleni iscjedak. Seksualno prenosive bolesti poput gonoreje ili klamidije mogu prouzrokovati slične simptome.
 • Gljivična infekcija. Gljivice su normalno prisutne kod svake žene u specifičnoj ravnoteži koja ukoliko se naruši dovodi do pretjeranog rasta gljivica i njhovog razmnožavanja što takođe rezultuje obilnim iscjedkom i svrabom vagine.
 • Strano tijelo. Bilo koje strano tijelo umetnuto u vaginu može zaustaviti proticanje vaginalnih tečnosti zbog čega na kraju dolazi do obilnog vaginalnog iscjedka. Predugo držanje tampona najčešći je uzročnik pojave iscjedka.
 • Vaginalna trihomonijaza. Trihomonijaza je seksualno prenosiva bolest uzrokovana istoimenim parazitom. Godišnje pogađa oko 3 miliona ljudi od kojih samo manjina osjeti simptome. Zeleni iscjedak bez mirisa uglavnom ukazuje na trihomonijazu.
 • Upalna bolest male karlice. Infekcija ženskih genitalnih struktura poput materice ili jajovoda kao simptom može imati abnormalan zeleni iscjedak.

žuti zeleni smeđi iscjedak

Kada posjetiti ljekara?

Ukoliko smatrate da je boja, količina ili miris vašeg iscjedka abnormalna obratite se vašem ljekaru kako bi utvdili njegov uzrok. Bijeli, zeleni ili smeđi iscjedak popraćeni sledećim simptomima alarm su kojim vam vaše tijelo poručuje da je vrijeme za pregled:

 • Svrab
 • Bol
 • Osjećaj peckanja za vrijeme mokrenja
 • Jak i neugodan miris
 • Pjenušava struktura sekreta
 • Bijeli sirasti iscjedak
 • Sivkasta boja iscjedka
 • Krvarenje nepovezano sa menstracijom.

Vaginalni iscjedak- kako ga izliječiti?

Liječenje iscjedka zavisi isključivo od uzroka njegove pojave. Gljivične infekcije koje izazivaju bijeli iscjedak se tretiraju najčešće antifugalnim kremama ili vaginaletama. Bakerijska vaginoza se tretira antibioticima kao i kremama sa antibiotičnim djelovanjem.

Ukoliko je za bijeli iscjedak zaslužna trihomonijaza, u tom slučaju potrebno je  uključiti terapiju metronidazolom ili tinidazolom. Loše higijenske navike takođe mogu dovesti do vaginalnih infekcija i pojave iscjedka.

Kako bi spriječili nastanak infekcije pridržavajte se sljedećih higijenskih pravila:

 • Održavajte vaginu čistom, perući je redovno blagim gelom i toplom vodom.
 • Nikad ne koristite mirisne sapune ili kupke, a izbjegavajte i sprejeve kao i pjenušave kupke.
 • Nakon mokrenja uvijek se brišite u pravcu prema nazad kako bi spriječili ulaženje bakterija u vaginu i nastanak infekcije.
 • Nosite 100% pamučni veš i izbjegavajte nošenje preuske odjeće.