Savjeti Zdravo tijelo

Produženo trajanje menstruacije: uzroci i liječenje

produženo trajanje menstruacije

Menstralno krvarenje je samo po sebi neugodna pojava, a ukoliko se njeno trajanje produži više nego što je uobičajeno to može da bude zabrinjavajuće jednako koliko i iritirajuće.

Svaka djevojka bi trebalo da zna kako menstrualni ciklus varira od žene do žene, te da ukoliko vaša menstruacija traje dan ili dva duže od uobičajenog (bez pojačanog bola ili intenzivnog krvarenja) vjerovatno ne morate biti zabrinute.

Pročitajte i : Bijeli vaginalni iscjedak-simptom bolesti ili normalna pojava

Sadržaj teksta:

Uzroci za produženo trajanje menstruacije

Ukoliko vaša menstruacija traje više od 10 dana ili se iznenada značajno mijenja u dužini u tri ili više ciklusa u nizu, to opravdava vašu zabrinutost. Ipak, nema potrebe za panikom jer većina uzroka produženog trajanja menstruacije krvarenja nije velika stvar i može se izliječiti uz ljekarevu pomoć.

Uzroci za produženo  trajanje mensutruacije su najčešće sljedeći.

Ovulacija

Ova pojava se naziva intermenstrualno krvarenje koje se javlja kada blagi pad estrogena koji se dešava tokom ovulacije uzrokuje blago krvarenje. Ukoliko ono traje nekoliko dana ili se dešava blizu posljednjeg dana menstruacije može vam se činiti kao da vaša mensturacija traje zauvijek. Ovo nije nešto o čemu biste trebali brinuti, ali ukoliko osjetite iznenadan bol, vrijeme je da posjetite ljekara.

Trudnoća

Iako je prvi simptom trudnoće izostanak menstruacije, ovo ne mora da bude slučaj baš uvijek. Čest uzrok abnormalnih menstruacija, uključujući i jače krvarenje je- trudnoća. U ovim slučajevima tipični simptomi trudnoće poput mučnine mogu izostati. Kada se javi produženo trajanje mensturacije , uvijek se najprije eliminiše mogućnost trudnoće testovima krvi kako bi se dalje mogao dijagnostifikovati pravi uzrok ove pojave.

produženo trajanje menstruacije uzroci

Hormonalna kontracepcija

Sve što manipuliše radom vaših hormona ima potencijal i da izazove produženo trajanje menstruacije. Ovo uključuje sve vrste hormonske kontracepcije poput pilula, flastera i implantanata. Ukoliko vaše tijelo ne reaguje dobro na jednu vrstu ili dozu kontracepcije, uvijek postoje opcije sa različitim nivoima i tipovima hormona koji vam neće smetatati.

Dužina trajanja vaše menstuacije je samo jedan od faktora kojim se ljekari koriste kako bi odredili koji tip kontracepcije vama najviše odgovara.

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika pogađa oko 10% žena u reproduktivnom dobu. Sindrom policističnih jajnika takođe uzrokuje povećanje tjelesne težine, gubitak kose i produženo trajanje menstruacije. Ukoliko vam menstruacije traju neobično dugo, popraćene drugim simptomima sindroma policističnih jajnika kao što je migrena i pojava dlačica na licu- razgovoarajte sa svojim ginekologom kako da ublažite ove simptome.

Polipi i miomi materice

Produženo trajanje menstruacije takođe izazivaju i polipi i miomi na materici jer iskrivljuju endometrijsku šupljinu koja može dovesti do povećanog protoka krvi. Jednostavno rečeno, tijelo osjeća da se u vašoj maternici nalazi nešto što ne bi trebalo te se trudi da ga izbaci.

Polipi i miomi zvuče zastrašujuće, ali su poprilično uobičajeni. Statistike kažu da će kod 80% žena javiti barem jednom prije 50-te godine. Ove benigne izrasline često nemaju nikakve simptome, a ukoliko se i jave, najčešći simptom je produženo trajanje menstruacije. Ukoliko izazivaju bol ili dostignu abnormalnu veličinu, u tom slučaju se hirurški odstranjuju.