Sex Zdravo tijelo

Seks sa gljivičnom infekcijom: potencijalni rizici i njihovi simptomi

seks za vrijeme gljivične infekcije potencijalni rizici i simptomi

Vaginalne gljivične infekcije veoma su česta pojava kod žena koja se javlja usljed prekomjernog razvoja gljivice Candide albicans.  Osim peckanja i bijelog vaginalnog iscjedka ova gljivica može biti uzrok i bolnog seksualnog odnosa. Uprkos vjerovanju da je seks za vrijeme gljivične infekcije loša ideja, doktori naglašavaju da se kod gljivične infekcije radi o iritaciji vaginalnog kanala te da je uprkos neugodnostima, seks i dalje dozvoljen.

Bijeli vaginalni isjecak: Simptom bolesti ili normalna pojava?

Sadržaj teksta:

Može li seks pogoršati infekciju?

Vaginalna infekcija je uzrokovana prekomjernim razvojem gljivice pod nazivom Candida albicans, koja bezopasno živi u našem organizmu. Osjetljivost na partnerovu sjemenu tečnost ili lateks ponekad može biti okidač prekomjernog razvoja gljivica. Ukoliko sumnjate da jedan od navedenih faktora pogoršava vaginalnu infekciju suzdržite se od seksualnih odnosa sve dok vam doktor ne propiše adekvatnu terapiju.

Jesu li gljivične infekcije zarazne?

Iako gljivčna infekcija ne spada u grupu seksualno prenosivih bolesti, postoji šansa da seksualnim putem prenesete gljivičnu infekciju na partnera. Istraživanja pokazuju da se i do 15 odsto muškaraca žali na svrab i osip nakon seksualnog odnosa sa zaraženom partnerkom. U tom slučaju liječenje je neophodno za oboje. Sa druge strane, seks sa kondomom za vrijeme gljvične infekcije može dovesti do oštećenja i pucanja kondoma čime povećavate šanse za trudnoću.

Kondilomi: liječenje, prevencija i komplikacije 

 Koliko dugo traje liječenje gljivične infekcije?

Simptomi blage gljivične infekcije nestaju i do 48 sati nakon uzimanja terapije. Hronične infekcije zahtjevaju duži tretmani. Ukoliko vam se gljvična infekcija javlja više od četiri puta godišnje, razgovarajte sa ljekarom.

Kako spriječiti gljivičnu infekciju?

Jedite svježe, neprerađene namirnice i uzimajte probiotike kako biste održali vaginalnu floru u ravnoteži. Takođe, obratite pažnju na to šta bi moglo biti okidač vaše gljivične infekcije kako biste izbjegli uporno vraćanje gljivične infekcije.

Zašto seks ponekad boli?