Sex Zdravo tijelo

Kondilomi: liječenje, prevencija i komplikacije

Kondilomi liječenje, prevencija i komplikacije

Kondilomi ili genitalne bradavice su meke izrasline koje se pojavljuju na genitalijama muškaraca i žena.  Radi se seksualno prenosivoj infekciji izazvanom HPV virusom čiji su najčešći simptom upravo kondilomi ili genitalne bradavice. Radi se o seksualno prenosivoj infekciji koja podjednako pogađa i muškarce i žene.

Kondilomi ili genitalne bradavice su izliječive, ali zahtjevaju temeljno liječenje i tretman. Ukoliko se infekcija ne izliječi do kraja, kondilomi imaju tendenciju da se stalno vraćaju izazivajući svrab, bolove i nelagodu.

Sadržaj teksta:

Šta su kondilomi?

Kondilomi predstavljaju meke i izbočene bradavice, svjetlocrvene ili boje kože. Kondilomi nisu uvijek vidljivi ljudskim okom. Mogu biti veoma sitni i u nijansi sličnoj boji kože. Javljaju se kao blagi prevoji koji se osjete pod dodirom. Najčešće se javljaju kao grupa genitalnih bradavica ili rijeđe kao samo jedna bradavica. Njihova veličina takođe varirati od sitnih jedva primjetnih bradavica do izraslina veličine i do nekoliko centimentara

Njihova pojava ukazuje na prisustvo infekcije, najčešće izazvanom HPV virusom. Osoba tek postaje svjesna da je zaražena HPV virusom nakon što primjeti promjene u predjelu genitalija u vidu bradavica tj. kondiloma.

Kondilomi često mogu biti neugodna pojava. Prenose se seksualnim odnosom uključujući oralni, vaginalni i analni seks. Najčešće se javljaju na predjelu vagine, penisa, testisa, vulve kao i grlića materice. Ipak, ne smatraju se sve izrasilne na genitalnom području kondilomima. Ukoliko primjetite slične promjene na intimnim djelovima, moguće je da se radi o nekoj drugoj seksualno prenosivoj bolesti. Upravo zbog toga je bitno da odmah posjetite svog ljekara kako biste dobili tačnu dijagnozu i adekvatnu terapiju.

Kondilomi kod žena

Kondilomi kod žena se najčešće javljaju u predjelu vagine, vulve, anusa, prepona ili gornjeg dijela butina.  S obzirom da se kondilomi prenose i oralnim putem, mogu se takođe javiti i u ustima, nakon oralnog seksa. Većina žena ne osjeti nikakve simptome zaraze HPV virusom, osim pojave samih kondiloma.

kondilomi kod žena

Simptomi HPV bradavica ili kondiloma uključuju pojavu grunih izraslina u genitalnom području. Mogu se javiti u spoljašnjem kao i unutrašnjem dijeliu vagine. Oblik, veličina i oblik kondiloma se mogu razlikovati od osobe do osobe. Kondilomi kod žena se mogu povući sami od sebe ili rasti u veličini i broju. Uglavnom su bezbolni, ali popraćeni svrabom i vaginalnim iscjedkom.

Jedan od glavnih uzroka nastanka kondiloma jeste česta promjena partnera, što je naročito izraženo kod mladih ljudi. U rizičnu grupu zaraze HPV virusom i nastanka kondiloma spadaju sve seksualno aktivne žene. Pod dodatnim rizikom od zaraze su osobe pušači, oslabljenog imunog sistema i starosti ispod 30 godina.

Komplikacije

Rak grlića materice je usko povezan sa HPV virusom. Infekcija virusom ne dovodi uvijek do nastanka kancera, ali je važno da redovno radite PAPA testove, posebno za žene koje su već bile zaražene HPV virusom.

Kondilomi u trudnoći

Kondilomi u trudnoći obično ne utiču značajno na trudnoću. Ukoliko se zarazite HPV virusom u trudnoći, moguće je da kondilomi porastu više nego što je uobičajeno. Kod nekih žena, oni mogu uzrokovati bol prilikom uriniranja. Ponekad, kondilomi na vaginalnom zidu mogu otežati širenje vaginalnih zidova prilikom porođaja. U ovim slučajevima, porođaj se vrši carskim rezom.

kondilomi u trudnoći

Kondilomi tokom trudnoće ne predstavljaju ozbiljan rizik za bebu.

Kondilomi: liječenje i tretman

Još uvijek ne postoji odgovarajući tretman za liječenje HPV virusa. Ipak, bradavice izazvane virusom, odnosno kondilome je moguće ukloniti primjenom određenih lijekova koji se nanose direktno na bradavice.Nažalost, čak i nakon što se uklone kondilomi, ne postoji garancija da se oni neće vraćati. Koliko će organizmu trebati vremena da se izbori sa infekcijom, zavisi od imunog sistema osobe.

Dostupni lijekovi za kondilome su:

 • Condilox, gel ili tečnost koja se nanosi na izrasnile. Terapija traje najmanje mjesec dana, a može potrajati i do 4 mjeseca.
 • Aldara, krema koja osim što uništava kondilome, djeluje i kao stimulator imunog sistema na odgovor infekcije HPV virusom. Terapija Aldara kremom se ne preporučuje u trudnoći.
 • TCA i BCA kiselina, su kiseline koje uništavaju tkivo bradavica. Njihovo nanošenje uglavnom izvodi ljekar.
 • Podofilin, se koristi samo u slučaju da se izrasline nalaze na vulvi. Upotreba na ostalim genitalnim područjima može da izazove opekotine. Nanošenje lijeka izvodi ljekar.

Sve dok traje liječenje, potrebno je apstinirati od odnosa sa partnerom. Ukoliko se ne tretiraju, kondilomi mogu biti prisutni od nekoliko mjeseci do nekoliko godina Ako se ne tretiraju uglavnom, postaju veći i brojniji. Tretiranjem kondiloma, spriječavate i njihovo prenošenje na partnera. Ženama zaraženim HPV virusom se preporučuje da urade PAPA test na svakih 6 mjeseci. Na ovaj način ginekolog može pratiti sve promjene koje se dešavaju na grliću materice.

Prevencija kondiloma

Jedini i najsigurniji način da se spriječi prenos HPV virusa jeste apstinencija. Svaka seksualno aktivna osoba ima rizik od zaraze, čak i ukoliko praktikuje odnose samo sa jednim partnerom.

Perzervativi mogu pružiti određenu zaštitu od zaraze, ali se ne smatraju 100% efikasnim, jer se virus prenosi prvenstveno pri kontaktu sa kožom. Ipak, studije sprovedene na mladim i seksualno aktivnim ljudima otkrivaju kako osobe koje su koristile zaštitu prilikom odnosa imale 70% manje šanse od zaraze. Još jedan vid prevencije kondiloma jesu HPV vakcine, čija je upotreba za sada odobrena samo za žene.

Kondilomi kod muškaraca

Većina informacija i tekstova na internetu su fokusirana na kondilome kod žena. Ali prepoznavanje i tretiranje kondiloma podjednako je važno i kod muškaraca. Prisutvo HPV virusa kod muškaraca takođe može dovesti do nastanka kancera penisa ili anusa. Iako je ova pojava rijetka, infekciju i pojavu kondiloma ne biste nikako trebali zanemariti. Kondilomi kod muškaraca se najčešće javljaju na vrhu penisa ili u analnoj regiji. Ponekad se mogu javiti  i u unturašnjojsti mokraćne cijevi ili na preponama muškarca.

kondilomi kod muškaraca

Kako bi dijagnostifikovao kondilome kod muškaraca, ljekar će najprije pregledati penis muškarca i prepoznati da li se radi o kondilomima. Ponekad neobičajene promjene na koži penisa muškarca, mogu biti zamjenjene kondilomima.

Seks sa gljivičnom infekcijom: potencijalni rizici i njihovi simptomi 

Kondilomi u ustima

Kondilomi se prenose direktnim kontaktom sa kožom. To znači da se infekcija može prenijeti i  upražnjavanjem oralnog seksa, zbog čega mogu nastati kondilomi u ustima.Kondilomi u ustima mogu biti različitog oblika i veličine,u zavisnosti od tipa HPV virusa koji je izazvao infekciju.

Najčešće karakteristike kondiloma u ustima su sljedeće:

 • Bijele, ružičaste, boje mesa ili crvene boje
 • Blago izbočeni ili ravni
 • Bezbolni
 • Sporo rastu
 • Mogu se javiti bilo gdje u ustima, ali najčešće ja jeziku, nepcetu ili na unutrašnjoj strani usana

Najčešća pitanja i odgovori o kondilomima

 • Koliko traje period inkubacije virusa?

Vrijeme od izloženosti virusu do javljanja prvih genitalnih bradavica ili kondiloma može varirati. Kod nekih osoba, zaraza HPV virusom nije dovela do nastanka kondiloma, zbog čega se ne može sa sigurnošću reći koliko traje period inkubacije. Grubo rečeno, kondilomi mogu trajati danima, mjesecima, ili čak godinama ukoliko se ne tretiraju.

 • Može li kontracepcija spriječiti širenje infekcije i nastanka kondiloma?

Apstinencija od seksualne aktivnost je najsigurniji način od prenošenja kondiloma i virusa seksualnim putem. Ipak kako postoje brojni drugi načini prenosa zaraze,  osoba koja apsitinira i dalje se može zaraziti drugim tipovima HPV virusa. Prenošene virusa oralnim seksom pa čak i rukom predstavlja još jednu potencijalnu mogućnost od zaraze.

Kondomi smanjuju zarazu i do 70% ali nisu u potpunosti siguran način odbrane od virusa. Hormonalna kontracepcija nema nikakvu ulogu u spriječavanju nastanka i širenja zaraze ovim virusom.

 • Šta se desi ukoliko se kondilomi ne liječe?

Postoje slučajevi gdje kondilomi prođu sami od sebe vremenom. U nekim slučajevima ukoliko se ne tretiraju mogu se umnožiti i porasti. Čak i njihovo uklanjanje terapijom ili hirurškim putem, ne predstavlja garanciju da se neće ponovo pojaviti.

 • Šta raditi u slučaju izloženosti kondilomima prilikom nezaštićenog odnosa sa zaraženim partnerom?

I zaražene osobe i njihovi partneri moraju biti svjesni rizika širenja HPV virusa i pojave kondiloma. Čak i ukoliko nakon odnosa sa zaraženim partnerom ne dobijete kondilome, ne znači da niste zaraženi virusom. Pored toga, imaje na umu da ni kondomi nisu najsigurniji vid zaštite.

Žene zaražene kondilomima bi trebale redovno obavljati PAPA testove, budući da se prekancerozne promjene mou liječiti i smanjiti rizik od nastanka raka materice. Muškarci bi takođe trebali biti svjesni potencijalnog rizika od raka penisa ili anusa.

Klamidija – bolest oba spola i sve što trebate znati o njoj