Sex Zdravo tijelo

Klamidija – bolest oba spola i sve što trebate znati o njoj

Klamidija- bolest oba pola i sve što trebate znati o njoj

Klamidija je uobičajena spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Može zaraziti i muškarce i žene. Kod žena, klamidija se može javiti u rektumu, grliću materice ili grlu, dok se kod muškaraca može javiti razviti i unutar penisa, rektuma ili grla.

Sadržaj teksta:

Kako se prenosi klamidija

Kalamidija se prenosi tokom oralnog, vaginalnog ili analnog seksa sa već zaraženom osobom. Žena takođe može prenijeti klamidiju na bebu tokom poroda.

Ukoliko ste već imali klamidiju i bili liječeni u prošlosti, možete se ponovo inficirati ukoliko ste upražnjavali nezaštićen seks sa zaraženom osobom.

Ko spada u rizičnu grupu

Klamidija se najčešće javlja kod mlađe populacije, naročito kod djevojaka. Učestalom promjenom partnera te nezaštićenim seksualnim odnosom dovodite se u rizičnu grupu od nastanka klamidije.

seks bol

Koji su simptomi klamidije

Klamidija često dolazi bez simptoma, zbog čega zaraženi često nisu ni svjesni da imaju klamidiju i na taj način je prenose dalje. U početku se ne obično ne javljaju nikakvi simptomi, a do prvih naznaka klamidije dolazi tek nekoliko sedmica nakon seksualnog odnosa sa zaraženim partnerom.

Simptomi kod žena:

Ukoliko dođe do širenja infekcije, javlja se bol u predjelu abdomena, mučnina i povišena tjelesna temperatura.

Simptomi kod muškaraca

  • Iscjedak iz penisa
  • Osjećaj peckanja tokom mokrenja
  • Peckanje i svrab otvora penisa
  • Bol i oticanje testisa

Ukoliko se zaraza proširi i na rektum, dolazi do bola u rektumu i krvarenja.

Kako se dijagnostifikuje klamidija

Klamidija se dijagnostifikuje laboratorijskim testovima. Daje se uzorak urina, a kod žena se radi i vaginalni bris.

Kakve komplikacije može uzrokovati klamidija

Kod žena, neliječena infekcija se može proširiti na matericu i jajovode, što na kraju dovodi i do trajnog oštećenja reproduktivnog sistema. To može dovesti do dugoročnog bola u predjelu karlice, neplodnosti kao i vanmaterične trudnoće. Žene koje su više puta zaražene klamidijom, imaju veći rizik od pojave ozbiljnijih zdravstvenih problema reproduktivnog zdravlja.

Kod muškaraca, klamidija ne uzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme. Bebe koje su zarazu dobile od majke pri rođenju mogu razviti infekciju oka i upalu pluća od klamidije. Takođe, postoji rizik i od prijevremenog poroda.

Naliječena klamidija takođe povećava šanse za dobijanje HIV-a ili AIDS-a-

Kako se liječi klamidija

Klamidija se tretira antibioticima čiju dozu vam određuje ljekar. Ipak, antibiotici ne mogu povratiti štetu koju klamidija može nanijeti u organizmu.

Kako bi spriječili prenošenje zaraze na svog partnera, suzdržavajte se od seksualnih odnosa sve dok infekcija nije u potpunosti izliječenja. Infekcija klamidijom ima tendenciju da se vraća, zbog čega se preporučuje da se ponovo testirate 3 mjeseca nakon liječenja.

Kondilomi: liječenje, prevencija i komplikacije