Uncategorized

Kod žena veći rizik od dobijanja polnih bolesti nego kod muškaraca

polno prenosive bolesti kod zena

Bilo da vas ova činjenica iznenađuje ili ne – prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, realno je da u Srbiji u posljednjih deset godina raste broj oboljelih od polno prenosivih bolesti, te je tako broj oboljelih od sifilisa utrostručen, a broj oboljelih od gonoreje dupliran.

Samo tokom 2016. godine je u Srbiji zabilježeno 1.200 slučajeva polno prenosivih bolesti, od čega je sifilis registrovan kod 159 osoba, što je trostruko više nego 2006. godine, gonoreja kod sto pacijenata, a bilo je i 900 slučajeva polne hladmidijaze.

Poražavajuća činjenica da najveći broj oboljelih od sifilisa, gonereje i hlamidijaze, zapažen među mladim osobama uzrasta od 20 do 39 godina. Kako navodi epidemiolog Instituta Batut, dr Danijela Simić, uzročnici porasta polno prenosivih bolesti su rizično ponašanje omladine, kao i nedostatak sekusalnog obrazovanja.

Posljednje istraživanje Batuta i Ministarstva zdravlja pokazalo je da trećina mladih uzrasta od 15 do 19 godina seksualno aktivna i da mladi koji imaju veći broj partnera u nedovoljnoj mjeri koriste kondom – oko 80 odsto mladića koristi kondom i oko 50 odsto djevojaka.

Simićeva posebno naglašava da većina polno prenosivih bolesti protiče bez ikakvih indikacija, posebno kod djevojaka – pa je stoga potrebno redovno testiranje ukoliko su imali rizičan odnos.

Biološke karakteristike povećavaju rizik od infekcija kod žena

polno prenosive bolesti srbija

Upozorenja doktora poput Simićeve, ne trebate uzimati zdravo za gotovo, jer ukoliko se bolest ne otkrije i ne liječi na vrijeme mogu da se jave dalje komplikacije u vidu hronične upale reproduktivnih organa, steriliteta, prijevremenog porođaja, te pobačaja.

“Kod trudnica zaraženih uzročnikom sifilisa ukoliko se bolest ne dijagnostikuje i ne liječi postoji veliki rizik da se infekcija prenese na bebu što može dovesti do trajnih oštećenja”, naglasila je Simićeva.

Podsjeća da je zakonskom regulativom u Srbiji predviđeno da se svaka žena u trudnoći testira na sifilis i ukoliko je zaražena da se liječi kako bi se spriječio prenos infekcije na plod.

“Ako znamo da u našoj zemlji najveći broj starijih adolescenata stupa u seksualne odnose u 16 godini onda je jasno kada treba započeti edukaciju o korišćenju kondoma i odgovornom ponašanju prema svom zdravlju”, pojasnila je ona.

Iako su polno prenosive bolesti trenutno u porastu u Srbiji, uzorak od 100.000 stanovnika pokazuje da je situacija skoro pa identična u Hrvatskoj i Sloveniji, a da se zemlje regione donekle imaju prostora izboriti s ovim problemom, s obzirom da je u evropskim zemljama ovo već odavno uzelo maha – pogotovo u Skandinavskim zemljama i Velikoj Britaniji.

Sreća u nesreći ili barem pozitivna strana Srbije je što se u toj zemlji stopa zaraženih od sifilisa znatno razlikuje od procenta u evropskim zemljama.  Tako je učestalost sifilis oboljenja niža za tri puta, stopa oboljevanja od gonoreje i polne hlamidijaze niža za čak 15 puta.