Uncategorized

Pet eteričnih ulja koja morate probati!

eterična ulja

Popularnost komplementarne i alternativne medicine sve je veća i veća u posljednjih nekoliko godina, a eterična ulja su samo mali dio toga. Eterična ulja su izrađena od dijelova određenih biljki, a najčešće se prave od lista, kore i košpica. Proizvođači eteričnih ulja koriste različite metode za pravljenje, dok ih korisnici najčešće nanose na kožu i miriše. Eterična ulja mogu biti od velike pomoći ako znate kako da ih pravilno koristite, ako niste sigurni da li su u redu za vas uvijek provjerite etiketu ili pitajte svog doktora.

Ulja koja su dobra za vaše ruke i noge možda nisu dobra za konzumaciju, ili nanošenje na oči ili vaše intimne dijelove tijela. Eterična ulja limunove trave, mente ili korjena cimeta su neka od ulja koja nisu preporučljiva da se nanose i konzumiraju na ovim mjestima.

Prema globalnoj analizi tržišta aromaterapije (profilima preduzeća, veličini, udjelu, rastu, trendovima i prognozama) do 2024. godine globalno tržišta aromaterapije će se povećati za 8% procenata do 2024. godine.

Sadržaj teksta:

5 eteričnih ulja koja morate probati

Eterična ulja čine odličan dodatak za vašu kožu, kosu i zdravstvenu zaštitu, a mogu se koristiti i za aromaterapiju:

1. Eterično ulje limuna

eterično ulje limuna

Limunovo ulje je moćno antibakterijsko, astringentno i antiseptično sredstvo. Razređeno limunovo ulje može biti jako efikasno kada se radi o njezi kože zbog svoje visoke koncentracije i jedinjenja koje pomaže u smanjenju pojavljivanja bora, poboljšanju cirkulacije i toniranju kože.

Miris limunovog ulja takođe ima moćan uticaj na raspoloženje. Eterično ulje limuna se uzima iz korjena, a koristi se i kao dodatak jelima i pićima. Nekada se dosta koristiolo i kao mirisni dodatak deterdžentima i sredstvima za čišćenje, ali danas se proizvode sintetički mirisi limuna zbog veće izdržljivosti i probojnosti.

2. Eterično ulje cimeta

eterično ulje cimeta

Ako uzmemo da je eterično ulje limuna svijetlo, hladno i oživljavajuće, ulje cimeta je upravo suprotno: slatko i začinjeno, mošusno i toplo. Cimet izaziva jasnu mješavinu seksi egzotičnosti i prijatnih osjećanja, što ima smisla jer je se uvozi sa dalekog istoka.

Izrađuje se od kore i listova drveća Cinnamomum verum i  zapravo je jedno od najstarijih eteričnih ulja u istoriji. a.

U aromaterapiji, eterično ulje cimeta može se koristiti za pročišćavanje prehlade u grudima. U lokalnoj primjeni, može da smiri bolove u mišićima i bolove zahvaljujući antispazmodičnim i analgetičkim svojstvima. Ulje cimeta sadrži moćne antioksidante i potencijalno može biti korisno u borbi protiv neuroloških poremećaja i srčanih bolesti.

3. Eterično ulje lavande

eterično ulje lavande
Jedno od najpoznatijih eteričnih ulja svakako je ulje lavande, ali prije svega ono što zovemo lavanda je zapravo Lavandula angustifolia, jedna vrsta lavande od ukupno čak 39 vrsta. Različite vrste imaju različita dejstva, ali svi tipovi sadrže velike proporcije linalola, linalil acetata, eukaliptola i kamfora. To je puno komponenti kojih ima u velikim količinama, i to je razlog zbog kojeg je to esencijalno ulje toliko moćno. Lavanda je: sedativ, antispazmodična, anti-anksioznost, antiinflamatorna, antimikrobna, antioksidativna, antibakterijska, anestetska, imunološka i antivirusna biljka. Evo i kako sami možete napraviti ulje od lavande. 

4. Eterično ulje eukaliptusa

Eukaliptus je odličan za pojačavanje energije i smanjenje stresa. Stres i anksioznost su povezani sa prejedanjem, tako da kada ste pod stresom, uzmte ulje eukaliptusa koje će vam pomoći da se opustite. Možete udahnuti nekoliko puta ulje eukaliptusa direktno iz bočice kako biste dobili osećaj umirnosti i opuštenosti veoma brzo.

5. Eterično ulje origana

eterično ulje origana

Eeterično ulje origana pokazalo se veoma korisno u borbi protiv Candide, vaginalnih infekcijai drugih bakterijskih infekcija.  Nekoliko kapi ulja origana možete pomiješati i sa drugim uljima, poput maslinovog ili kokosovog te namazati na mjesto ako imate kožne bolesti ili infekcije. Eterično ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa.

Već samo inhaliranje ulja origana pomaže kod alergije.

Najbolja ulja za kosu i kako ih koristiti