Ljepota Savjeti

Kako da sami napravite ulje od lavande

lavandino ulje

Ulje od lavande od davnina se koristi kao lijek za opuštanje, a osim toga pomaže u borbi protiv ekcema, akni, mrlja na koži, ispucalih usana i peruti. Iako ulje od lavande nije teško pronaći u prodavnicama, zašto ga ne biste pokušali napraviti sami kod kuće?

ulje lavanda 1

U staklenu teglicu ubacite osušene cvjetove lavande, a zatim ih prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije cvjetove lavande. Umjesto maslinovog ulja često se koristi i suncokretovo ulje ili ulje od badema. Teglicu zatim stavite na osvjetljeno i osunčano mjesto, gdje bi trebalo da stoji tri do šest nedjelja. Ukoliko nemate dovoljno vremena, a ni sunčeve svjetlosti postoje razne alternative ovoj metodi. Brža opcija je da na peći zagrijavate mješavinu ulja i lavande na temperaturi između 38-49 ºC, pri čemu morate biti oprezni da temperatura ne pređe dozvoljenu što može uticati na aromu kao i rok trajanja ulja. Ulje je potrebno zagrijavati 2-5 sati, nakon čega ga je samo potrebno procijediti. Procijeđeno ulje spremite u tamnu bocu i čuvajte na tamnom mjestu.

Dobijeno ulje od lavande djelovaće smirujuće prilikom glavobolje i nesanice, umora, depresije, a ukoliko ga nanesete na kožu učinićete je mekšom i elastičnijom.