Ljepota Medicina Savjeti Savjeti

Šta nokti govore o vašem zdravlju?

Većina ljudi troši mnogo više vremena na njegu i sređivanje noktiju nego na posmatranje kako oni izgledaju. To znači da vam mogu promaći pojave kao što su tačkice, diskoloracije ili crte koje se pojavljuju na noktima, a mogu biti znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

Da li ste znali da nokti kriju odgovore na mnoga pitanja o vašem opštem zdravlju? Iako ništa ne može da zamijeni odlazak kod doktora, redovnom preovjerom izgleda vaših noktiju možete otkriti rane simptome nekih bolesti, a pogledajte i kojih.

Sadržaj teksta:

Blijedi ili prozirni nokti

Kada govorimo o blijedim noktima oni obično ne ukazuju na ozbiljan problem, tačnije vjerovatno je riječi o anemiji. Anemija nastaje usljed nedostatka gvožđa u organizmu i prouzrokuje nedostatak kiseonika u krvi što dovodi do toga da vaša koža izgleda providno, a naročito tkivo ispod noktiju. Ako vam se ovo dogodi pobrinite se da u ishranu uključite namirnice bogate gvožđem.

Anemija: šta jesti kada ste slabokrvni?

Blijedi nokti mogu ukazivati i na rani stadijum dijabetesa koji utiče na cirkulaciju krvi. Na vrijeme dijagnostifikovan dijabetes može se kontrolisati pravilnom isranom. Konzumiranje zdravih namirnica može pomoći pri regulaciji krvnog pritiska što će dalje spriječiti štetu koja može nastati usljed loše cirkulacije. Naravno, neophodno je da prije bilo kakvih zaključaka posjetite ljekara i konsultujete se sa njim.

Žuti nokti

Jedan od najčešćih uzroka žutih noktiju jeste gljivična infekcija. Još jedna od naznaka da je riječ o gljivičnoj infekciji su zadebljani nokti. Ukoliko primjetite ovakve promjene preporučujemo da se konsultujete sa ljekarom jer kreme nisu efikasne u borbi protiv gljivične infekvije najviše zbog toga što se infekcija javlja ispod nokta.

5 stvari koje morate znati o stopalima

Tamne linije na noktima

Često se napominje činjenica da je mladeže potrebno redovno kontrolisati, međutim malo poznato je i to da treba obratiti pažnju i na mladeže na noktima. Oni se mogu pojaviti i na ovom dijelu tijela, a ukoliko primjetite tamno smeđe ili crne vertikalne linije nemojte ih ignosrisati jer one mogu biti znak melanoma. Stoga, ukoliko često lakirate nokte povremeno napravite pauzu i obratite pažnju da li se na vašim noktima dešavaju bilo kakve netipične promjene.

ABCDE pravilo za prepoznavanje opasnih mladeža

Lomljivi i tanki nokti

Ukoliko vam se često nokti lome i na najmanji dodir to može biti znak da imate problem sa tiroidnom žljezdom. Problem sa radom ove žljezde može dovesti do opadanja kose i krhkih noktiju, a samim tim i do sporijeg rasta noktiju. Tiroidna žljezda reguliše rad metabolizma, utiče na energiju i rast, a ukoliko primjetite neki od ovih problema konsultujte se sa ljekarom i uradite detaljan nalaz krvne slike.

Bijele linije na noktima

Kao što u licu poplavimo kada nam nedostaje kiseonika, na isti način reaguju i naši nokti. Plava boja znači da vaši nokti ne dobijaju dovoljno kiseonika, što može ukazivati na respiratorne ili srčane probleme. Iako se najčešće radi o lošoj cirkulaciji, naročito tokom hladnih dana, ipak vrlo je važno da provjerite krvnu sliku i nivo kiseonika u krvi.