Ljepota

Gummy smile – pretjerano vidljivo zubno meso – kako ga korigovati?

Gummy smile
AUTOR:
dr stom. Sara Marmat
Centar za estetsku stomtologiju “Simić Dent”

Ljudima u današnje vrijeme vlastiti osmijeh igra veoma važnu, ako ne i najvažniju ulogu kada je u pitanju samopouzdanje. Za lijep osmijeh nisu dovoljni samo zubi već i skladan odnos gingive i zuba. „Gummy smile“ tj. „konjski osmijeh“ česta je pritužba pacijenata kojima je prilikom osmijeha pretjerano vidljiva gingiva i takve osobe izbjegavaju da se smiju ili se nelagodno osjećaju u društvu.

Estetski lijepim smatra se do 2 mm vidljive gingive prilikom širokog osmijeha dok „Gummy smile“ karakteriše vidljivost gingive od 3 ili više mm. Estetski razlozi su posebno važni djeci i adolescenatima i imaju značajan uticaj ne samo na funkciju, nego i na emocionalni i psihički razvoj, komunikaciju s vršnjacima te neverbalnu komunikaciju.

Zahvaljujući razvoju tehnologije i novim stomatološkim tehnikama, savršen osmijeh više nije nedostižan san i “gummy smile” danas se rješava vrlo lako.

Sadržaj teksta:

Zašto nastaje “gummy smile”?

Postoji više uzroka koji mogu rezultirati takvim tipom osmijeha:

Abnormalno nicanje zuba (poremećaj erupcije zuba)
U ovom slučaju zubi su prekriveni desnima, pa iako su normalne veličine, mogu izgledati kratki.

Previše vertikalno razvijena gornja vilica

Kod previše vertikalno razvijene gornje vilice uočavamo dugu donju trećinu lica i inkompetentne usne, odnosno nemogućnost spajanja gornje i donje usne, pa je i linija smijeha kod ovog pacijenta visoka.

Hipermobilna gornja usna

Ekstremna visina gornje usne pri smijehu može nastati zbog hiperfunkcije mišića podizača gornje usne, tada je pokret gornje usne prilikom smijeha veći od 9-10mm, a prosječno je oko 7-8mm.

Kratka gornja usna

Prosječna dužina gornje usne kod muškarca je 22-24mm, a kod žena 20-22mm, te kratka usna takođe može biti uzrok “gummy smile-a”.

Abrazija (prekomjerno trošenje)

Naročito kod starijih pacijenata, incizalno abradirani zubi mogu elongirati kako bi ponovo dolazili u kontakt sa svojim antagonistima u samom zagrizu. Alveolarna kost i gingiva prate koronarni pomak ovih zuba, te ostaju u relativno ispravnom položaju prema gleđno-dentinskoj granici. Ishod su veća vidljivost gingive i prekratke kliničke krune.

Kao što vidimo uzroci za pretjerano vidljivo zubno meso mogu biti raznoliki pa samim time postoje i različiti načini njegove korekcije.

Metode liječenja gummy smile-a

Prije početka terapije potrebno je napraviti dobru analizu lica i osmijeha. Pacijenta pitamo kakva ima očekivanja, kakvo je njegovo opšte zdravlje i kakve navike ima. Nakon toga analiziramo njegovo lice i zube, pregledamo sve komponente makro, mini i mikroestetike.

Terapija zavisi od uzroka nastanka prevelike vidljivosti gingive, prema tome, važno je ustanoviti pravi uzrok problema, kako bi se mogla omogućiti adekvatna terapija. Neki slučajevi zbog svoje kompleksnosti zahtijevaju multidisciplinarni pristup u kojem često učestvuju specijalisti ortodoncije, parodontologije, maksilofacijalne hirurgije i protetike.

Gingivektomija i gingivoplastika

Gingivektomija

Kao posljedica poremećaja erupcije zuba u pojedinih  pacijenata, kratke kliničke krune te pretjerano vidljiva gingiva, posljedica su dužine slobodne gingive veće od 1 mm. Predloženi terapijski zahvati u tom su slučaju gingivektomija i gingivoplastika.

Najčešća procedura koja se primjenjuje je gingivoplastika i najčešće se izvodi nezavisno od gingivektomije (postupak u liječenju parodontalnih džepova, gdje se uklanja veći dio gingive), mada zavisno od indikacije može se sprovesti i prije ili poslije gingivektomije.

Instrument potreban za produženje kliničke krune odnosno za gingivoplastiku jeste skalpel međutim danas se u savremenoj stomatologiji sve više primjenjuje laser, čime se intervencija obavlja potpuno bezbolno, u lokalnoj anesteziji i bez imalo krvi.

Intervencija traje svega desetak minuta, rezultat je vidljiv odmah i nema potrebe za postavljanjem šavova. Pacijentu se nakon intervencije daju savjeti da izbjegava začinjenu i hrskavu hranu, da koristi mekanu četkicu, besprijekorno održava oralnu higjenu, te da koristi gel na bazi hijaluronske kiseline kako bi pospješio i ubrzao zarastanje tkiva.

Repozicioniranje usana

Uključuje izradu malog reza duž zubnog mesa (gingive) kako bi se odvojila unutrašnjost gornje usne od mjesta gdje se susreće s linijom desni i premještanjem. To će ograničiti pomicanje usne i omogućiti joj da zauzme niži položaj iznad zubnog mesa i drži se bliže zubima kada se nasmijete.

Postupak spuštanja odnosno premještanja usana obavlja se u situaciji kada su zubi normalne veličine ali usna se povuče previsoko i prikazuje prekomjernu količinu tkiva desni, zbog čega dolazi do gummy smile-a.

Postupak repozicioniranja usana smanjuje stepen povlačenja usana i smanjuje izloženost tkiva zubnog mesa (gingive), dopuštajući normalniji, ugodniji osmijeh.

Operacija vilice

Kad je za nastanak „gummy smile“-a uzrok vertikalno prerazvijena maksila (gornja vilica) uz jak vertikalni tip rasta, jedina terapijska mogućnost je Le Fort I osteotomija uz ortodontsku terapiju. Riječ je o multidisciplinarnom pristupu ortodoncije i maksilofacijalne hirurgije s odličnim rezultatima u ispravljanju položaja maksile.

Nehirurški zahvati

Uzrok najvećem broju ,,gummy smile-a“ je hiperaktivnost tri mišića smještena sa svake strane nosnice, a koji podižu gornju usnu. Relaksiranjem tih mišića pomoću botulinum toksina dolazi do laganog spuštanja gornje usne, koja će prekriti gingivu.

Spuštena gornja usna sa tretmanom botoksa zadržava nesmetano obavljanje svih funkcija koje je obavljala u podignutom stanju prije tretmana. Intervencija podrazumijeva unošenje male količine botoksa vrlo tankom iglom koja ne stvara bol i to sa obe strane lica u liniji između nosnice i nazolabijalne bore. Budući da svako lice ima svoje male anatomske varijacije – terapeut prilikom pregleda označava tačno mjesto uboda koje se nalazi na spoju sva tri mišića koji podižu gornju usnu. Tretman traje 5-10 minuta i bezbolan je. Nakon intervencije nema faze oporavka niti bilo kakvih vidljivih znakova nakon injektiranja. Pacijent odmah može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Kada govorimo o rezultatima, nakon 3-4 dana od tretmana gornja usna će se postepeno sve slabije podizati i desni se više neće vidjeti. Potpuni rezultat će se postići nakon 14 dana. Nakon 24 sedmice potpuno se gubi efekat botulinum toksina i postupak se mora ponoviti.

Takođe jedan od nehirurških zahvata kojim se može umanjiti efekat “gummy smile-a” je povećanje usana hijalulonskom kiselinom, ali ovo se može koristiti samo kao dopuna drugim metodama ili kod manjih korekcija.