Medicina Savjeti Savjeti Sex Uncategorized Zdravo tijelo

Svjetski dan menopauze: 5 mitova o menopauzi koje trebate znati!

mitovi o menopauzi

Kada razmišljate o menopauzi, vjerovatno mislite da su prvi znaci neopisivi vrući talasi i noćno znojenje – i to je razumljivo, jer je to često način na koji se menopauza prikazuje u filmovima ili serijama.

Ali,  iako mnoga istraživanja pokazuju da će 75% žena doživjeti ove iznenadne osjećaje vrućine koja izgleda da dolaze od nigdje, postoji četvrtina žena koja uopšte neće doživjeti ove simptome tokom ulaska u menopauzu.

Kako se 18. oktobar obilježava kao svjetski dan menopauze, pronašli smo za vas još nekoliko mitova o menopauzi, a koje bi svaka žena trebala znati.

Sadržaj teksta:

1. Menopauza se događa samo starijim ženama

Dok se menstrualni periodi najčešće završavaju između 45 i 55 godine života, dosta žena u svojim dvadesetim i tridesetim doživljava ranu ili preuranjenu menopauzu. Zapravo, podaci NHS-a pokazuju da će jedna od 100 žena doživjeti ranu menopauzu do 40 godine života.

Preuranjeno jačanje jajnika je jedan od glavnih medicinskih uzroka, iako oštećenju jajnika pomoću hemoterapije ili radiacijskih tretmana za rak, te hirurško uklanjanje jajnika – mogu biti uzroci javljanja rane menopauze.

Nemojte se sramiti, pričajte sa svojom porodicom, prijateljima, zdravstvenim radnikom i poslodavcem!

2. Simptomi menopauze traju par godina

Pitajte bilo koju ženu koja je doživjela menopauzu, svaka njihova priča će biti drugačija. Prosječna dužina perimenopuze (vrijeme kada jajnici postepeno postižu manje estrogena) je četiri godine, ali za neke žene ova faza može trajati samo nekoliko mjeseci.

Sa druge strane, neke žene kažu da simptomi traju mnogo duže, a samo 1 na svakih 10 žena doživljava simptome i do 12 godina.

3. Vrući talasi su jedini simptom menopauze

toplota tokom menopauze

Iako je ovo najčešći fizički simptom, možda ćete takođe imati problema sa spavanjem, smanjenom željom za seks, suhoćom ‘dole’ i promjenama raspoloženja, kao što su tuga ili anksioznost.

Kao što možete zamisliti, ova kombinacija fizičkih i psihičkih simptoma može imati veliki uticaj na vaš svakodnevni život, zbog čega uvijek trebate ići na redovne posjete ginekologu. Preporučujemo da u menopauzi krenete sa jačim fizičkim aktivnostima jer je “Menopauza idealno doba za vježanje“!

4. Seks poslije menopauze ne postoji

Ovo je nezgodno, jer mnoge žene doživljavaju smanjenu želju za seksom, ali ne znači da će se vaš seksualni život završiti.

Gubitak estrogena i testosterona nakon menopauze može dovesti do promjena u ženskom tijelu i seksualnom pogonu, ali sa druge strane, mnoge žene nakon menopauze kaži da uživaju u najboljem seksu svog života, jer više nemaju menstrualne cikluse i nepredvidivih mjesečnih hormonalnih promjena.

5. Kontracepcija tokom menopauze nije potrebna

Menopauza je prirodni dio starenja, kada žena prestane imati menstruaciju više nije u stanju da zatrudni prirodno. Međutim, tokom faze prije menopauze, koja može trajati i nekoliko godina, i dalje je moguće zatrudnjeti.

Ako želite da izbegnete kasnu trudnoću, trebalo bi da koristite neku vrstu kontracepcije dok ne uđete u menopauzu – a ulazak u menopauzuz se dešava kada prođete 12 punih mjeseci bez vaše menstruacije. Stručnjaci kažu da žene koje uđu u menopauzu prije 50 godine, trebaju nastaviti koristiti kontracepciju dvije godine nakon njihovog posljednjeg menstrualnog ciklusa.

A da li ste čuli za mušku menopauzu, u nastavku pročitajte više…

Muška menopauza – šta podrazumijeva i kako se liječi

Izvor: Press Association