Bolesti

Muška menopauza – šta podrazumijeva i kako se liječi

Muska menopauza - sta podrazumijeva i kako se lijeci

Žene nisu jedine koje trpe posljedice hormonskih promjena. Ljekari su primijetili da njihovi muški pacijenti prijavljuju neke od istih simptoma koje žene doživljavaju u perimenopauzi i menopauzi.

Zdravstvena zajednica trenutno raspravlja o tome da li muškarci stvarno prolaze ili ne kroz jasno definisanu menopauzu. Ljekari kažu da su muški pacijenti koji primaju hormonsku terapiju testosterona prijavili otklanjanje nekih od simptoma povezanih sa tzv. muškom menopauzom.

Šta je muška menopauza?

Budući da muškarci ne prolaze kroz jasno definisano razdoblje koje se naziva menopauza, neki ljekari ovaj problem oslovljavaju kao pad androgena (testosterona) kod starijih muškaraca, ili ono što neki zovu nizak nivo testosterona.

Istina je da muškarci sa starenjem prolaze kroz pad proizvodnje muškog hormona testosterona, ali se to javlja i kod nekih bolesti kao što je dijabetes. Osim pada testosterona, neki muškarci imaju simptome kao što su umor, slabost, depresija i seksualni problemi. Povezanost ovih simptoma sa padom nivoa testosterona još je uvijek kontroverzna.

Za razliku od menopauze u žena koja predstavlja jasno definisano razdoblje u kojem proizvodnja hormona potpuno prestaje, pad nivoa testosterona u muškaraca je sporiji proces. Testisima, za razliku od jajnika, ne ponestaje supstanci potrebnih za proizvodnju testosterona. Zdrav muškarac je sposoban proizvoditi spermu do poodmaklih osamdesetih godina starosti ili duže.

Međutim, kao posljedica bolesti, do suptilnih promjena u funkciji testisa može doći već u dobi od 45 do 50 godina starosti, a do dramatičnijih nakon napunjenih 70 godina, kod pojedinih muškaraca.

Kako se muška menopauza dijagnostifikuje?

Da bi se ustanovila dijagnoza muške menopauze, ljekar mora obaviti fizički pregled i postaviti pitanja o simptomima te naručiti druge dijagnostičke testove kako bi se isključili ostali zdravstveni problemi koji mogu doprijeniti ovom stanju. Ljekar će naručiti niz pretraga krvi koje mogu obuhvatati nekoliko hormona, uključujući i nivo testosterona u krvi.

Kako se liječi muška menopauza?

Ako je nivo testosterona nizak, terapija za nadoknadu testosterona može pomoći da se otklone simptomi kao što su gubitak interesovanja za seks (smanjen libido), depresija i umor. Međutim, kao ni terapije za nadoknadu hormona u žena, terapija za nadoknadu testosterona povlači potencijalne rizike i nuspojave. Nadoknada testosterona, naprimjer, može pogoršati rak prostate.

Ako vi ili neko vaš razmatrate terapiju za nadoknadu androgena, posavjetujte se sa ljekarom kako bi se bolje informisali. Ljekar vam može preporučiti određene promjene u načinu života, kao što su nova dijeta ili program vežbi, ili druge lijekove, kao što je antidepresiv, da pomognu sa nekim od simptoma muške menopauze.

Leave a Comment