Sex Zdravo tijelo

Stručnjaci apeluju: Vodite ljubav da vam vagina ne atrofira

vaginalna atrofija

Bolno stanje koje se manifestuje svrabom, pa čak i osjećajem pečenja “tamo dole” ne izaziva seksualno prenosiva infekcija, nego zapravo nedostatak seksa, upozoravaju stručnjaci.

Riječ je o stanju vaginalne atrofije, zbog kog se istanjuju zidovi vagine. Iako može da se javi kod žena svih godina, češće pogađa one koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi.

Razlog je taj što tijelo tada proizvodi manje estrogena nego što je to uobičajeno, što utiče na to kako se zidovi vagine ponašaju.

Takođe, vaginalna atrofija pogađa i žene koje su liječene od raka, naročito one koje su primale hormonsku terapiju zbog raka dojke, kažu stručnjaci Klinike Mejo.Uobičajeni simptomi su pojava iscjetka, osjećaj pečenja, svrab, teškoće u mokrenju i bol prilikom seksa.

Iako to mnoge navodi da odustanu od vođenja ljubavi, ispostavlja se da redovni orgazmi, bilo s partnerom, bilo usljed masturbacije, zapravo mogu spriječiti ove simptome. Ključ je u povećanoj prokrvljenosti vagine, koja na njene mišiće i sluzokožu djeluje gotovo kao “trening”.

Gdje se nalazi G tačka i kako je najlakše pronaći?

Leave a Comment