Odrasli Psihologija

Stres: žene ga liječe hranom, a muškarci seksom

krofna od cokolade

Neminovno je da stres počinje uticati na sve sfere naših života i to, nažalost, u sve većoj mjeri. Ono što je individualno kod svakog je način na koji se nervoza podnosi. Bilo da se radi o problemima na poslu ili u ljubavi, muškarci i žene drugačije reaguju na postojeće probleme.

U to ime, sprovedeno je istraživanje na Univerzitetu u Londonu, gdje su naučnici ispitaili 115 muškaraca, a 250 žena. Rezultati ankete su pokazali da se čak 51 posto žena i 31 posto muškaraca tješe sa hranom (i to prejedanjem), a dok 27% muškaraca tvrdi da bi radije svoju negativnost izbacili kroz dobar seksualni odnos. Žene su ipak bile malo zatvorenije i kod njih je seksualni bijeg poželjan samo u 11% slučajeva.

Kako se ove pojave objašnjavaju?

Nadbubrežne žlijezde oslobađaju kortizol, hormon koji se aktivira kada smo pod stresom. On dalje utiče na povećanje apetita, pa se javlja i potreba za prejedanjem. Muškarci se ipak oslanjaju na hormon sreće edorfin, koji se oslobađa tokom postizanja sekusalnog vrhunca. Na taj način, osoba dobija svoju umirujuću terapiju i lakše prolazi kroz trenutne probleme.

Žene, ugledajte se na muškarce u ovom slučaju! Osim što seks donosi ogromno zadovoljstvo, oni se oslobađaju od stresa i usput mršave! Šta vi radite? Odete u najbližu pekaru po najukusniju krofnu. Radije, partnera pod ruku i pravac spavaća soba. Ovako ćete biti raspoloženiji što zbog hormona sreće, što zbog izgubljenih kalorija tokom dobrog seksa.

Na kraju, od silnog prejedanja ćete samo dobiti suvišne kilograme koji će vas tek baciti u depresiju. Stop sladoledima, krofnama i čokoladama!

Leave a Comment