Ishrana Ljepota Savjeti Zdrav život

Evo zašto baš svi obožavaju Chia sjemenke

chia sjemenke

U posljednje vrijeme pristuna je ekspanzija popularnosti Chia sjemenki. Do prije nekoliko godina, malo ljudi je znalo da ova vrsta hranjivog suplementa uopšte postoji. Ako još niste imali priliku da u svoj jelovnik uvrstite ovaj fenomenalni izvor proteina, onda je pravi momenat da to uradite.

Chia sjemenke su zaista nenadmašiv nutrijent koji vam pomaže na vašem putu do tijela kakvog ste oduvijek željeli.

One predstavljaju sjajan izvor kalcijuma, prepune su omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Posebno su bogate linolenskom kiselinom. Ukoliko stvorite naviku da svoje jelo obogatite ovim sjemenkama – izgledaćete mlađe, ponašati se energičnije, a vaše tijelo će se osjećati vitalnije. Ne kažu bez razloga da je samo zdrav čovjek srećan čovjek.

Sadržaj teksta:

Zašto Chia sjemenke zaslužuju mjesto u mojoj korpici?

Da je priroda zaista darežljiva prema nama i da se pomoću njenih produkata možemo izliječiti, ali i spriječiti mnoge bolesti, potvrđuje upravo raznolikost biljaka koje nam pomažu.

Bitno je spoznati šta nam u kojem momentu odgovara. Za Chia sjemenke imate priliku čuti samo riječi hvale, a sa tim se slaže i istorijska činjenica koja tvrdi da su ih i Asteci iz Meksika davno koristili za svoje zdravstvene potrebe. Donosimo nekoliko benefita koje Chia izaziva u našem organizmu.

Reguliše višak kilograma

chia sjemenke jesti

Kako su ova sjemena odlična pri absorpciji vode, odmah nakon što dospiju u želudac kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti. Prilikom konzumacije Chia sjemenki, imaćete šansu da mršavite brzo, a zdravo – što je uvijek cilj kada je riječ o postizanju instant ciljeva.

Najbitnije je što ovakav metod ishrane ne šteti vašem organizmu, čak naprotiv, još doprinosi da unesete u sebe sve potrebne vitamine i hranjive nutrijente. Chia na neki način “ubija” želju za nezdravom hranom što joj daje ogromnu prednost nad kupovinom ostalih sličnih sjemenki.

Naravno, ovo sve ne znači da možete u svoj organizam trpati ogromne količine slatkiša i grickalica, pa za večeru popiti šolju jogurta sa Chia sjemenkama. Ne, ne i ne!

To je samo uzaludno trošenje novca (jer su poprilično skupe), pa vam zato izričito govorimo da ne očekujete rezultate, ako nastavite sa jelovnikom od ranije. Smanjenje težine će se postići tek kad u potpunosti promijenite svoj životni stil, a Chia je tu kao predvodnik bitke protiv kilograma.

Odličan izvor kalcijuma

chia sjemenke zdravlje

Da li ste znali da se u ovim sjemenkama nalazi do 5 puta više kalcijuma nego u mlijeku, a dvostruko više kalijuma nego u bananama. Ako ste vegeterijanac, onda je ovaj produkt za vas prosto nezamjenjiv!

Ukoliko je vašem organizmu potreban kalcijum, onda treba da već u idućoj nabavci potražite na policama marketa ovaj fantastični proizvod. Nakon tog, više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, pucanjem noktiju i slabom kosom.

Lijepo i mlado lice

chia puding

Da biste što duže zadržali izgled svog lica i kože njegovanim, najbolje je da što prije počnete sa konzumacijom ovih sjemenki. Naime, one sadrže nevjerovatnu količinu antioksidanata, stoga ne čudi zašto žene koje ih konzumiraju izgledaju po nekoliko godina mlađe od svojih vršnjakinja.

Izrazito je važno napomenuti da je mnogo veća Ova neprevaziđene semena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenjam, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

Povećanje energije

chia puding 1

Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ova semena su veoma korisna. Ona sadrže istu količinu korisnih materija , koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

 

Leave a Comment