Savjeti Savjeti

Intimna njega – pravila koja morate znati

intimna njega kod zena pravila koja morate znati

Održavanje higijene intimnih dijelova od izrazite je važnosti za svaku ženu, ne samo zbog osjećaja čistoće i svježine, već iznad svega kako bi se izbjegle opasne neugodne bolesti koje se mogu pojaviti ukoliko intimnu zonu adekvatno ne njegujete.

Razgovori među ženama osim po kojeg trača najčešće završe razmijenom iskustava o njezi kože i kose, najboljim make up proizvodima i najnovijim kupljenim krpicama. Nažalost, o intimnoj njezi se priča veoma malo jer je to još uvijek na neki način tabu tema. Baš zbog toga, u ovom tekstu navodimo sve informacije koje treba znati kada je njega intimne zone u pitanju.

Sadržaj teksta:

Proizvodi za intimnu njegu

Žensko intimno područje jedno je od najosjetljivijih dijelova tijela. U toj regiji nalazi se mnogo korisnih bakterija koje održavaju uravnoteženu vaginalnu mikrofloru. Ovu ravnotežu najčešće narušavaju agresivni preparati koji nisu namijenjeni njezi intimnih dijelova tijela. Upravo iz tog razloga neophodno je koristiti šampone ili sapune koji su adekvatni za njegu baš ove regije kako bi se na taj način izbjegle upale i iritacije.

intimna njega proizvodi

Osim što žene najčešće upotrebljavaju preagresivne preparate za intimnu njegu, ono što zabrinjava je činjenica da čak 75% žena nije upoznato sa tim da postoje posebni preparati koji su namijenjeni samo njezi ove zone tijela. Kombinacija ovih faktora dovodi do toga da je u najvećem broju slućajeva intimna higijena kod žena neadekvatna.

Sljedeći put kada budete u kupovini kozmetike, u svoju korpu obavezno ubacite i jedan proizvod ovog tipa.

Pranje intimne zone

Često i preagresivno pranje intimne zone može imati negativan efekat zbog kog će biti narušena vaginalna flora i na taj način će se povećati izloženost infekcijama ili upalama. Pranje se vrši u smijeru od vagine ka anusu. Na taj način spriječava se prenošenje bakterija i mikroorganizama sa analne na vaginalnu zonu. Intimni dijelovi tijela suše se pamučnom tkaninom, blagim tapkanjem kako bi se upio višak vode, nikako trljanjem.

intimna njega pranje

Adekvatan donji veš

Od izrazite važnosti je korištenje pamučnog donjeg veša koje omogućava koži da diše. Sintetički veš, za razliku od pamučnog, spriječava cirkulaciju vazduha, povećava vlažnost u intimnoj zoni i na taj način se stvara idealno okruženje za razvoj i rast štetnih bakterija.

Važno je donji veš, kao i posteljinu, prati na visokim temperaturama uz dobro ispiranje jer ostaci deterdženta mogu nadražiti intimno područje te uzrokovati svrab i peckanje. Najbolje bi bilo iz ličnog ormara izbaciti u potpunosti sintetički veš jer može uzrokovati iritaciju.

Sličan efekat kao sintetički donji veš, mogu imati uske i tijesne hlače. I u ovim situacijama smanjena je cirkulacija vaduha, koža ne može da dieše, povećava se toplota i vlažnost regije i stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterija.

intimna njega donji ves

Upotreba dnevnih uložaka

Prilikom kupovine uložaka obratite pažnju i dajte prednost onima od prirodnih materijala koji omogućavaju cirkulaciju vazduha u intimnoj regiji. Tokom menstrualnog ciklusa potrebno je mijenjati uložak svakih 2 do 4 sata, a upotrebu tampona smanjiti na minimum i mijenjati ga svaka 2 do 3 sata. Nikako nemojte ostavljati tampon tokom cijele noći u vagini. Ne pridržavanje ovih mjera vodi ka infekciji i upalama.

Dnevni ulošci su, nažalost, u pretjeranoj upotrebi danas. Ginekolozi, zapravo, savjetuju da se dnevni ulošci koriste samo tokom posljednjih dana menstrualnog krvarenja. Ukoliko vam se dešava da imate pretjeran vaginalni iscjedak i zbog toga svakodnevno koristite dnevne uloške, obratite se svom ginekologu.

upotreba dnevnih ulozaka

Uticaj ishrane na intimno zdravlje

Pravilna i uravnotežena ishrana, osim što ima pozitivan uticaj na naše opšte zdravlje, mnogo utiče i na intimno zdravlje. Ishrana koja sadrži mnogo voća i povrća jača naš imunitet i na taj način brani nas od infekcija. Poželjno je izbjegavati pretjeranu uotrebu ugljenih hidrata jer upravo njih gljivice koriste za rast i razmnožavanje.

Važno je dnevno unositi dovoljno tečnosti i ne zaboraviti blagotvornost upotrebe probiotika. Vaginalnu floru moguće je obnoviti probioticima jer su oni “dobre” bakterije koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje, naročito nakon terapije antibioticima.

Pridržavanjem uravnotežene ishrane, pravilnom i redovnom njegom intimne zone, kao i redovnim posjetama ginekologu radite na očuvanju svog intimnog zdravlja.