Dom Zdrav život

Istina o bakterijama u kući

bakterije po kuci

Ljudi, kućni ljubimci i hrana su glavni prenosioci klica u domu. Jednom kada uđu, klice se mogu naći svugdje. Saznajte istine o klicama u vašem domu, uključujući i neke činjenice koje niste znali.

Sadržaj teksta:

Prljavština u kuhinjskoj sudoperi

Većina ljudi misli da je toalet najzagađeniji dio kuće, ali sudoper sadrži 100.000 puta više mikroba nego kupatilo ili toalet, pa biste ga trebali održavati što čistijim.

Ne zaboravite četkicu za zube

Kada pustite vodu,  klice  iz toaleta se rasprše na udaljenost  i do šest stopa, padajući na pod, lavabo i vašu četkicu za zube. Istraživanje je pokazalo da značajne količine mikroorganizama plutaju okolo kupaonice najmanje dva sata nakon svakog mlaza vode. Uvijek spustite  poklopac  toaleta prije  puštanja vode.

Spužvica za suđe

Spužvica koja se koristi u kuhinji može sadržavati na hiljade bakterija po kvadratnom inču, uključujući Eširihiju koli i salmonelu. Vlažne mikro-pukotine spužve su zamka za bakterije  i teško ih je dezinfikovati. Mijenjajte spužvicu redovno.

Daska za rezanje

Prosječna kuhinjska daska za sjeckanje ima oko 200 odsto više fekalnih bakterija nego prosječna toaletna daska. Stručnjaci iz oblasti higijene savjetuju korištenje zasebne daske za crveno meso, perad, ribu i povrće.

Ruke kao kliconoše

Ruke su najveći raspršivač klica u kući. Studije pokazuju da pranje ruku smanjuje prenos proljeva i prehlade, a ciljana dezinfekcija na kritičnim mjestima smanjuje širenje infekcija u kući. Perite ruke često tokom dana, koristeći vruću vode i sapun, kako bi spriječili širenje klica. Operite ih svaki put kad ste bili u toaletu i prije i poslije pripremanja hrane.

Dobre bakterije

Iako neke klice uzrokuju bolesti, nisu svi mikrobi štetni. Oni su temelj prehrambenog lanca koji hrani sav život na zemlji, a mi ne bi preživjeli bez njih.

Kolonije bakterija

Bakterije mogu rasti svakih 20 minuta. Jedna bakterija može se razmnožavati na više od osam milona stanica za manje od 24 sata.

Tepih

Tepisi su najveći rezervoar prašine u kući. Oni sadrže kosu i stanice kože, otpatke hrane, prljavštinu i insekte. Za dom sa drvenim podovima se vjeruje da ima desetinu prašine manje od onog koji je opremljen tepisima.

Pazite što dodirujete

Najveći rizik od infekcija u kupaonici dolazi s površina koje se često dodiruju rukom, uključujući toaletnu ručku za ispiranje i  dasku, slavine i ručke na vratima.

Prljav veš

Odjeća, peškiri i posteljina mogu nositi klice. Pranjem veoma zaprljanog veša pri visokim temperaturama smanjuje se rizik od infekcije. Perite ruke nakon dodirivanja prljavog veša.

Tačka ključanja

U nekim zemljama, ključanje vode na 100 stepeni Celzijusa do tri minute biće dovoljno za sigurnost u većini slučajeva. Ako postoji poseban rizik od infekcije, onda trebate duže kuhati.

Zaražena piletina

Više od 50 odsto sirove piletine sadrži kampilobakteriju, koja uzrokuje više bolesti nego salmonela. Kuhanje piletine dok ne dostigne temperaturu od 70 stepeni Celzijusa može pomoći kako bi se osiguralo da je sigurna za jelo. Možete testirati temperaturu hrane s toplomjerom za hranu.

Klice na kućnim ljubimcima

Kampilobakteriju nosi oko polovina svih pasa i mačaka, a može uzrokovati trovanje hranom kod ljudi. Bakterije se prenose kad mazite vaše kućne ljubimce.

Spavaća soba

Spavaća soba je savršeno tlo za gajenje grinja, koje se hrane mrtvom kožom.  Prosječna osoba izgubi do 10g mrtve kože sedmično i do 18kg  tokom života.

Trovanje hranom

Oko 40% slučajeva trovanja hranom dolazi od hrane koju imate u kući, tvrdi se u detaljnoj evropskoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2003. godine.

Torbe neprijatnog mirisa

Ručne torbe sadrže i do 10.000 bakterija po kvadratnom inču. Trećina testiranih torbi pozitivna je na fekalne bakterije. Torbe dolaze u kontakt s nekim vrlo prljavim mjestima, uključujući javni prevoz, javne tolete i restorane i podove u barovima.

Zaprljani đonovi

Naše cipele skupljaju sve vrste nečistoća kada smo u prirodi, uključujući i životinjski izmet. Kada hodamo u njima kod kuće, širimo bacile slobodno okolo, taložimo ih na tepisima i povećavamo rizik od infekcija.

Period hlađenja

Stavljanje vruće hrane u hladnjak može dovesti do neravnomjernog hlađenja, koje  može uzrokovati  trovanje hrane. To može oduzeti dosta vremena da se temperatura u sredini hrane otpusti  i predstavlja  savršeno okruženje za bakterije da se množe.