Ishrana Zdrav život

Italijani predstavili picu koja štiti od raka?

pica paskalina protiv raka

Italijanski naučnici i kuvari tvrde da su napravili recept za picu koja štiti od raka i srčanih oboljenja.

O čemu se zapravo radi? Nedavno su predstavili picu “paskalinu” čije ime bi se moglo tumačiti kao “pica koja produžava život” ili “antitumor pica”. Čitava poenta novog recepta je da ova omiljena brza hrana u svijetu više ne sadrži masne sireve i meso, koji su prva asocijacija na srčana oboljenja.

Ono što paskalinu čini posebnom su paradajz, masline, rapini (vrsta brokolija), ekstradjevičansko maslinovo ulje, bijeli luk i ljute papričice. Složićete se da je ovo jedna izuzetno zdrava pica, zar ne? Upravo zahvaljuljući kvalitetnim sastojcima, smanjen je rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka digestivnog trakta, gdje se kao najznačajniji spominje rak debelog crijeva.

Naučnici već duže vreme hvale takozvanu “mediteransku ishranu”. Istraživanja pokazuju da ovakva vrsta zdrave pice pomaže u borbi sa gojaznošću, rakom i srčanim i moždanim problemima.

Tajna, čini se, leži u likopenu, antioksidantu koji se nalazi u koži paradajza i daje joj crvenu boju. Smatra se da likopen inhibira rast tumora, a možda ih čak i smanjuje.