Ishrana Zdrav život

Jabukovo sirće: za šta je sve dobro?

jabukovo sirce

Dobro je poznato da je jabukovo sirće veoma zdravo te može pomoći kod raznih zdravstvenih tegoba . Od zaustavljanja štucavice, bijeljenja zuba i rješavanja problema sa peruti do pomaganja kod nesanice i vrtoglavice, lista dobrobiti je podugačka.

Provedena su brojna istraživanja koja dokazuju da je ono eliksir zdravlja, ako se pravilno upotrebljava. Evo šta je dosad dokazano:

Sadržaj teksta:

Reguliše šećer u krvi

U istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care naučnici su analizirali muškarace i žene sa dijabetesom tipa 2. Otkriveno je da učesnici koji su uzimali dvije kašike jabukovog sirćeta uz grickalice prije spavanja imali niži nivo šećera u krvi sljedeće jutro u odnosu na one koji su uz grickalice uzimali vodu.

Drugo istraživanje objavljeno u istom časopisu uspoređivalo je efekte jabukovog sirćeta na zdrave odrasle osobe, osobe sa pred-dijabetesom i osobe sa dijabetesom tipa 2. Učesnici istraživanja u sve tri grupe imale su manji nivo glukoze u krvi kada su uzimali oko 30 ml jabukovog sirćeta sa jelom bogatim ugljikohidratima. Osobe sa pred-dijabetesom dvostruko su smanjili nivo glukoze u krvi za gotovo pola, dok su oni sa dijabetesom smanjili koncentraciju glukoze u krvi za 25%.

Pomaže kod mršavljenja

Jabukovo sirće često koriste osobe koje žele smršati jer se pokazalo vrlo efikasno u tu svrhu. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry, miševi kojima je davana hrana sa visokim procentom masnoće zajedno sa jabukovim sirćetom razvili su 10% manje tjelesne masnoće od onih kojima nije davano sirće. Naučnici vjeruju da je to zbog toga što sirćetna kiselina djeluje na gene koji aktiviraju enzime da razgrade masnoću i spriječe debljanje.

Da bi istražili ovaj efekat na ljude, japanski naučnici su 2009. godine proveli eksperiment na gojaznim osobama. Učesnici su podijeljeni na tri grupe, prva i druga grupa su svaki dan tokom 12 sedmica pili napitak koji je sadržavao 15, odnosno 30 ml jabukovog sirćeta dok je treća grupa pila napitak bez sirćeta. Kod ljudi koji su pili piće sa sirćetom zabilježeno je smanjenje abdominalnog sala, obima struka, triglicerida te niži BMI u odnosu na osobe koje ga nisu pile.

Korisno za probavu

Jabukovo sirće takođe može biti djelotvorno za zdravlje probavnog sistema, na temelju rezultata istraživanja na miševima sa ulceroznim kolitisom. Sirćetna kiselina u njihovoj vodi za piće povećala je nivo dobrih bakterija u crijevima i smanjila simptome bolesti probavnog sistema.

Kako ga koristiti?

Iako dokazi koji potvrđuju zdravstvene koristi jabukovog sirćeta izgledaju obećavajuće, postoji nekoliko stvari koje trebate imati na umu prije nego što počnete sa konzumacijom.

Prije svega, ne preporučuje se pijenje čistog jabukovog sirćeta jer oštećuje zubnu caklinu i jednjak. Isto tako, previše jabukovog sirćeta može sniziti nivo kalija u organizmu.

Ako ga želite unijeti u prehranu, najbolje bi bilo da dvije čajne kašike jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda promiješate u čaši tople vode i tako ga pijete jednom dnevno.

Možete i umutiti jednu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kašiku soka od limuna, dodati pola kašikice mljevenog bijelog luka, prstohvat mljevenog crnog bibera i nekoliko isjeckanih listova bosiljka. Ta kombinacija je idealna za salate ili uz jela sa krompirom.

Ipak zapamtite da jabukovo sirće neće poništiti efekte prejedanja. Posmatrajte ga kao zdrav dodatak prehrani, a ne kao lijek.

Leave a Comment