Ishrana Zdrav život

Jedite orašaste plodove i smanjite rizik od povratka raka za 40 odsto

mijesani orasasti plodovi

Čak 826 pacijenata liječenih od raka debelog crijeva koji nije metastazirao, bili su ispitanici na istraživanjima jednog studija, a koji su za rezultate imali da je preuranjena smrt kod ljudi koji su jeli najmanje 56 grama orašastih plodova tokom jedne sedmice, bila za 57 odsto manja u odnosu na kontrolnu grupu.

Nutricionisti ne preporučuju da se dnevno konzumira više od 5-10 orašastih plodova, jer obiluju mastima, tj. nezasićenim masnim kiselinama s monozasićenim masnim kiselinama.

Čime su bogati bademi?

U ovim orašastim plodovima se nalazi mnoštvo vitamina E, umjerena količina proteina, vlakana, vitamina B2, kao i bakra, te fosfora. Pored toga, sadrže i fitomaterije i folnu kiselinu. Sto grama badema sadrži 578 kalorija, 21.26 g proteina, 19.74 g ugljikohidrata, 11.80 g dijetalnih vlakana i 50.64 g masti.

Orasi su krcati nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, pa se se preporučuju kao nezaobilazan deo svakodnevne ishrane, naročito trudnicama. Više od 60 odsto ovog ploda čine upravo masti. Kao i kod ostalih orašastih plodova, mana im je jedino kaloričnost. U 117 g nalazi se 765 kalorija, 76 g masti, 18 g proteina, 16 g ugljenih hidrata i 8 g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C i E, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

Doktor Temidajo Fadelu, doktor sa bostonskog Instituta za rak “Dana Farber” i glavni autor studije, želio je provjeriti da li konzumiranje orašastih plodova, koje je dokazano korisno u slučaju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, ima pozitivno dejstvo i kod raka debelog crijeva.

orasasti plodovi

Pokazalo se da izgledi za preživljavanje pacijenata oboljelih od uznapredovalog kolorektalnog karcinoma koji nije metastazirao, tri godine nakon liječenja iznose oko 70 odsto. Proces liječenja se najčešće sastoji od hirurškog odstranjivanja tumora ili hemoterapije.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za kliničku onkologiju (ASCO), najvećoj svjetskoj konferenciji o karcinomu, koja se održava početkom juna Čikagu.

Rezultati druge studije, sprovedene na 992 pacijenata kod kojih je metastazirao kolorektalni karcinom, pokazali su da je kod pacijenata koji su nakon operativnog zahvata usvojili zdrav način života (vežbanje i mediteranski način ishrane), rizik od preuranjenog smrtnog ishoda smanjen za 42 odsto, kao i izgledi za recidiv tumora. I ti rezultati će biti predstavljeni na naučnom skupu u Čikagu.

Leave a Comment