Djeca Ishrana Psihologija Zdrav život

Kako natjerati djecu da jedu povrće?

kako natjerati djecu da jedu povrce

Svaki roditelj želi da se njegovo dijete hrani zdravo, ali to nije uvijek moguće. Forsiranje može izazvati kontraefekat, pa mnogi prije ili kasnije popuste dječjim željama.

Nova australijska studija pokazala je da postoji vrlo jednostavan način da djeca zavole povrće. Naučnici Univerziteta Dikin ispitali su 72 osnovaca o tome kakvu hranu vole da jedu.

Pre svega, djeca su bila spremnija da pojedu cijelu šargarepu, nego nasjeckanu. “U prosjeku je to značilo da su pojeli 10 odsto više cijelih komada povrća nego naseckanog. Očigledno će radije pojesti celu šargrepu, nego istu količinu nasjeckanu u tanjir”, kaže dr Dži Lijem, vođa istraživanja.

Takođe, djeca će pojesti više ako imaju više hrane u tanjiru, ali važi i suprotan efekat. Lijem kaže da će djeca pojesti manje čokolade ako im je izlomite na sitnije komade.

Pored toga, djeca će rado pojesti hranu ukoliko je spremljena u raznim oblicima i bojama. Tako da, recimo, možete spremiti patlidžan i tikvice ako ih servirate u tanjir, a da ste prethodno pomoću interesantnih kalupa sa geometrijskim oblicima napravili figurice kakve vaša djeca obožavaju.

Leave a Comment