Bolesti Medicina

Kako kroz ishranu smanjiti rizik od raka dojke

Kako kroz ishranu smanjiti rizik od raka dojke

Prečesto mislimo kako je kancer bolest isključivo predodređena genetskim faktorom i da sami nemamo uticaja na razvijanje njegovih ćelija u organizmu. Istina je da itekako možemo imati kontrolu nad našim zdravljem svaki put kada stavimo nešto u usta, jer postoji čitav niz namirnica bogate antikancerogenim materijama koje usporavaju pa čak i spriječavaju sve razvojne faze raka.

Raj dojke je najčešći oblik raka kod žena, a svake godine se dijagnostifikuje preko 200 000 novih slučajeva invazivnog raka dojke. Ipak, rizik od njegovog nastanka se može smanjiti. Prije svega preporučuje se smanjen unos alkohola- studije pokazuju da samo jedno alkoholno piće dnevno povećava rizik od raka dojke i do dva puta u odnosu na žene koje nikada nisu pile. Stručnjaci vjeruju da alkohol povećava nivo hormona povezanih sa rakom dojke. Neki stručnjaci takođe preporučuju i smanjenje izloženosti ksenoestrogenima, sintetskim jedinjenjima koja se u organizmu ponašaju slično estrogenu što može dovesti do poremećaja rada hormona u organizmu. Namirnice tretirane pesticidima mogu biti izvor ksenoestrogena u vašoj ishrani, tako da je izbor namirnica iz organskoj uzgoja uvijek dobra strategija pri prevenciji raka.

Neke od specifičnih namirnica koje su se pokazale efikasnim u smanjenju rizika od nastanka dojke su:

Sadržaj teksta:

Maslinovo ulje

Zamijenite rafinisano biljno ulje estra djevičanskim maslinovim uljem. Istraživanja su pokazala da žene koje koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani imaju manji rizik od raka dojke kao i raka debelog crijeva. Jedan od razloga zašto biljno ulje zamijeniti maslinovim je fenolno jedinjenje pod nazivom oleokanatal. Ovo hemijsko jedinjenje pokazuje jaka anti inflamatorna svojstva, usporava rast ćelija raka i indukuje smrt nastalih ćelija raka na laboratorijskim studijama.

Losos

losos

Birajte ribe bogate omega-tri masnim kiselinama. Masnije ribe poput sardina ili lososa mogu usporiti rast tumora dojke zahvaljujući visokim nivoima ovih korisnih masti. Losos je takođe bogat vitaminom D, koji je takođe povezan sa smanjenjem rizika od raka dojke.

Pečurke

Studije pokazuju da žene koje su uvrštavale pečurke u svoju prehranu bile oko 66 odsto manje podložne nastanku raka dojke. Njihovo antikancerogeno dejstvo se zasniva na prisustvu ihibitora aromataze, supstance koja blokira proizvodnju estrogena. Doktori sugerišu da se radije odlučite za azijske sorte gljiva poput šitake ili maitake. Imajte na umu da je pečurke uvijek potrebno termički obraditi jer u sirovom stanju mogu sadržavati supstance hidrazine koje promovišu rast ćelija raka.

Zeleni čaj

matcha čaj

Vrijeme je da se upoznate sa matcha čajem. Samo jedna šoljica ovog čaja dnevno povezana je sa smanjenim rizikom od svih vrsta raka. Za antikancerogena svojstva zelenog matcha čaja zaslužni su polifenoli koji su na svim laboratorijskim istraživanjima pokazali efikasnim u usporavanju rasta raka i spriječavanju razvoja njegovih ćelija. U odnosu na klasični zeleni čaj, matcha zeleni čaj može sadržati i do 10 puta više polifenola jer na ovaj način konzumirate usitnjeni list biljke zelenog čaja. Više o zelenom matcha čaju pročitajte ovdje.

Lan

lan

Zahvaljujući vlaknima, lan vam može pomoći u i regulaciji tjelesne težine. Laneno sjeme sadrži polifenole pod nazivom lignani koji se  smatraju fitoestrogenima ( biljinim estrogenima). Lignani iz sjemenki lana ili lanenog ulja mogu usporiti rast tumora i usporiti širenje estrogen receptor pozitivnog (ER+) i estrogen (ER-) receptor negativnog raka dojke.