Medicina Savjeti

Vitamin D smanjuje rizik od raka dojke

rak dojke vitamin D

Nova studija o povezanosti vitamina D i raka dojke ukazuje na to da viša koncentracija ovog mikronutrijenta može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Vitamin D se najčešće povezuje sa zdravljem kostiju, međutim njegov nedostatak se može povezati i sa nekoliko vrsta raka. Studija sprovedena na oko 4000 učesnica pokazala je da uzimanje vitamina D može smanjiti rizik od pojave raka dojke i do 26 odsto. Studija je obuhvatala žene starije od 55 godina, koje su tokom ispitivanja dobijale suplemente od vitamina D i kalcijuma u periodu od četiri godine. Naučnici su dokazali da žene sa višom koncentracijom vitamina D u krvi imaju niži rizik za rak dojke u poređenju sa ženama koje nisu imale povišene nivoe ovog vitamina u organizmu.

Pročitajte i : Student napravio grudnjak koji otkriva rak dojke 

Vitamin D

Vitamin D igra značajnu ulogu za naše cjelokupno zdravlje. Potpomaže rad mišića, učestvuje u prenosu nervnih signala i pomaže imunom sistemu da se odbrani od raznih vrsta bolesti. Postoje dva načina kako da tijelu obezbjedimo dovoljno vitamina D-kroz hranu ili preko sunčevih zraka. Ribe poput lososa, sardina i ostriga odličan su izvor vitamina D. Suplementi vitamina D su još jedan od načina kako da tijelu obezbjedite dovoljno vitamina D. Vitamin D se takođe proizvodi u organizmu i skladišti u neaktivnom obliku, uglavnom u koži. Kada se izlažemo sunčevom zračenju, zrake sunca pretvaraju vitamin u njegov aktivni oblik.

vitamin d

 

Loša stvar kod nedostatka vitamina D jeste da nema nikakvih simptoma. Jedini način da utvrdimo koncentracije vitamina D u organizmu jeste test krvi.  Mehanizam djelovanja vitamina D na rak dojke još uvijek nije utvrđen. Naučnici pretpostavljaju da bi moglo biti povezano sa njegovom ulogom u zauzstavljaju razmnožavanja ćelija raka i njihovim uništavanjem.