Sex Zdravo tijelo

Kako masturbirati? Žene, ovo morate znati!

kako masturbirati

Iako je danas tema o seksualnosti prisutnija nego ranije, ženska masturbacija donekle ostaje prekrivena velom diskrecije. Nježniji pol je prilično osjetljiv po pitanju slobode govora o svom seksualnom životu, pogotovo kada se radi o zadovoljavanju svojih potreba samostalno bez partnera.

U većini slučajeva nastaje muk na pomenutu temu – jer se žene stide da priznaju koliko im zadovoljstva donosi masturbacija.

Muškarcima je uvijek bilo pomalo nedokučivo kako žene same sebe zadovoljavaju, jer smatraju da im jedino oni mogu priuštiti momente kakvi se ne zaboravljaju. Mada, ovakvo mišljenje se često isprati smiješkom od strane ženskog pola, jer su svjesne koliko one same najbolje poznaju sopstveno tijelo.

Pročitajte i : Gdje se nalazi G tačka i kako je najlakše pronaći?

Tražite idealan vibrator za sebe? Pročitaj recenziju top10 vibratora za žene

Sadržaj teksta:

Šta je zapravo masturbacija?

Hajde da se malo osvrnemo i na teoretski dio, jer nije zgoreg znati šta predstavlja zadovoljstvo jedne žene koja ga sama izaziva. Masturbacija ili samozadovoljavanje je proces kojim se konstantnom stimulacijom genitalija dolazi do vrhunca – orgazma.

Kao i kod dječaka, žensko masturbiranje se javlja u periodu adolescencije, odnosno početkom puberteta. Djevojčice tada počinju osjećati seksualne nagone, koji skoro svaki put završe ispitivanjem svoje sopstvene prirode.

Ovakav čin zadovoljstva se u religiji smatra grijehom, navodeći da tijelo nije stvoreno za skrnavljenje. Studiji pokazuju da vjerujući ljudi manje upražnjavaju masturbaciju. Naime, često se bore sa osjećajem grižnje savjesti izazvanim ovim postupkom, pa se trude da izbjegavaju ili uopšte ne rade ništa po pitanju sopstvenog zadovoljavanja.

Iako i danas neke društvene strukture vole reći da masturbacija izaziva određene poremećaje i narušava zdravlje pojedinca, niti jedno relevantno istraživanje nije našlo dokaze za te tvrdnje.

Hoće li neko masturbirati ili ne stvar je lične odluke; niti osobe koje masturbiraju niti osobe koje ne masturbiraju radi toga ne bi trebale osjećati stid, krivnju ili osjećaj da rade nešto pogrešno. Stvar je personalnih potreba i želja i u skladu s tim, odluka leži u samom pojedincu hoće li masturbacija biti jedan od oblika seksualnog zadovoljstva ili ne.

Kako masturbirati?

zensko masturbiranje

Kada želite da se dovedete do vrhunca, ne mora značiti da ćete stvar završiti u roku od pet minuta. Često je potrebno mnogo više vremena da se psiha dovoljno opusti, a da bi onda i tijelo reagovalo. Kako se masturbira? Nije komplikovano. Maženjem, dodirivanjem i lagani pokretima oko klitorisa možete da za određeno vrijeme postignete željeni efekat, no najčešće je ovo samo uvod u čitavu priču. Nakon postepene stimulacije, najbolje rezultate donosi uvođenje dodatnih sredstava (poput dildoa ili vibratora) u igru. Morate pronaći način koji vama najviše odgovara, jer ne pali kod svakog ista stvar.

Kažu da žene najbolje znaju kako se masturbira, jer je kod njih sve povezano sa psihičkim stanjem u kojem se nalaze. Ukoliko sebi naprave ugodnu atmosferu, otjeraju loše i stresne misli – ne preostaje im ništa drugo nego da se prepuste magičnom trenutku. Većina žena uživa u igri sa svojim tijelom u ležećem položaju, dok neke tvrde da si najbolju zabavu prirede upravo dok sjede ili stoje. Na kraju krajeva, ne treba previše razbijati glavu o ovome – već isprobati sve načine kako bi pronašli najbolji za vas.

Ono što je interesantno da se veoma mali postotak žena odlučuje na umetanja pojedinih predmeta u rodnicu, a čak 20% žena ih koristi za vanjsku primjenu. Sprovedeno je istraživanje na institutu Master i Johnoson i to na 265 žena u dobi od 18 – 35 godina, a samo 1,5 % njih umeće predmete u sebe, 48% se služi ručnim metodama, a po 4% ih se zadovoljava masažom vode i pritiskanjem prepona. Mnoge od njih vole da kombinuju metode samozadovoljavanja, pa počnu sa laganim diranjem i završe sa malom grubljom pomoći nekog predmeta namijenjenog za to.

Masturbiranje tokom menstruacije

Iako na prvu zvuči pomalo zapanjujuće, mnoge pripadnice ljepšeg pola upražnjavaju blagodati samozadovoljavanja baš tokom ciklusa. Naime, prilikom orgazma se otpušta čitav niz hormona kao što su oksitocin, testosteron i estrogen što je u danima menstruacije izraženije nego obično.

Seksualni vrhunac je najbolje sredstvo pomoću kojeg ćete održati hormone izbalansirane, redukovati anksiozno stanje i poboljšati kvalitet sna. Pored toga, veoma dobro utiče na rad srca (povećava broj otkucaja), pa ono jača i pospješuje krvni pritisak. Poenta je da jedan orgazam dnevno produžava život – na način što poboljšava njegovu kvalitetu.

Masturbiranje u trudnoći

Žensko masturbiranje je samo po sebi tematika o kojoj se ne priča dovoljno, a kada na to dodamo drugo stanje – dobili smo potpuno novi tabu. Tek poneka žena će svojoj najbližoj prijateljici priznati šta radi kada ostane sama u kući, no jako mali broj njih odluči progovoriti na temu ličnih užitaka tokom trudnoće. Kako žene samo sebe zadovoljavaju u drugom stanju?

Da li se plaše rizika da će naškoditi plodu? Baš zbog ovakvih nedoumica, mnoge se odlučuju samo na stimulaciju klitorisa, bez umetnja ikakvog predmeta ili ruke u rodnicu. Čak štaviše, mnoge buduće mame se odlučuju za samozadovoljavanje usljed nagle promjene hormona i viška stresa koji se mogu javiti u drugom stanju.

Žensko masturbiranje – zanimljivosti

kako zene same sebe zadovoljavaju

  1. Osim ruke i seksualnih pomagala, koriste se i svakodnevni predmeti: vibrirajuće četkice za zube, masažeri, tuš sa jakim mlazevima vode, četke za kosu sa vibracijom itd..
  2. Istraživanje sprovedeno u Izraelu 1976. godine nad 100 žena pokazalo je da su žene koje su ugroženije od bolesti srca imale manje orgazama.
  3. Vrlo je važno da redovno koristite mišiće dna karlice, izvijate leđa i doživljavate kontrakcije vagine, kako bi ti delovi tela održali seksualnu funkciju koju imaju.
  4. Studija sprovedena u Švedskoj je otkrila da čak 15 odsto ispitanih žena ne masturbira, u odnosu na 1 odsto muškaraca.

Leave a Comment