Ishrana Zdrav život

Kako napraviti mlijeko od ovasa?

Čak i ukoliko nemate problema s laktozom, ne bi bilo loše da razmislite o promjenama vaših navika. A ako pripadate skupini ljudi koji su intolerantni na laktozu – u tom slučaju vaš spas je domaće, jeftino mlijeko od ovasa. Ovaj alternativni izbor nije teško napraviti kod kuće – potrebno vam je samo da na raspologanju imate ovas, vodu i dobar blender.

Da li ste znali da ovseno mlijeko sadrži čak 10 minerala i 15 vitamina? Pored toga, punomasno kravlje mlijeko nam pruža oko 28 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma, dok sa jednom šoljicom ovsenog mlijeka zadovoljite oko 36 odsto dnevnih potreba ovog važnog minerala.

Ne treba zaboraviti da ovaj jeftinija zamjena mlijeka sadrži skoro dvostruko više vitamina A nego kravlje mlijeko, a obiluje i C, B, D i E vitaminima. Osim što ne sadrži nikakve masnoće, mlijeko od ovasa će podmiriti oko 10 odsto dnevne preporučene doze gvožđa.

Šta vam je potrebno za 3 šoljice ovsenog mlijeka?

  • 1 šoljica običnih ovsenih pahuljica
  • 3 šoljice hladne vode

A šta vam je potrebno ako želite da poboljšate aromu?

  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 4 urme ili 1 – 2 kašičice meda

Kako pripremiti ovseno mlijeko?

kako napraviti mlijeko od ovasa

Najbolje je da ovas prelijete vodom i ostavite u frižideru preko noći, a ako želite da ga brže spremite – ostavite ga natopljenog barem 20 minuta. Nakon što ste procijedili ovas, stavite ga u blender, dodajte 3 šoljice hladne vodi i urme (po želji), pa sve zajedno izblendajte na najvećoj brzini. Ostavite smjesu u blenderu dok ne postignete tečnost mlijeka, bez grudvica.

Kada ste završili s blendanjem, procijedite ga kroz cjediljku i uživajte u okusu koji ste dobili. Ovo ukusno mlijeko možete držati u frižideru od dva do tri dana, a obavezno ga promućkajte prije nego što ga upotrijebite.

Napomena: ukoliko ne želite da dobijete želatinastu masu – ne bi trebalo da zagrijavate ovo mlijeko.

Leave a Comment