Ishrana Zdrav život

Kako prepoznati pravi med?

cisti med

Ako želite uživati u mnogobrojnim zdravstvenim blagodatima koje med daje, njegov sastav je nešto što biste trebali uzeti u obzir prije kupovine.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih načina na koje prosječan kupac može odrediti da li je med prirodan ili lažan.

1. Proizvođači trebaju navesti sve sastojke koje sadrži, pa pročitajte šta piše na naljepnici, da li sadrži vodu i ostale dodatke te koliki je postotak pravog meda.

2. Malo meda protrljate između prstiju, ako je prirodan neće se lijepiti a ako postane ljepljiv znači da sadrži šećer ili vještačke zaslađivače.

3. Držite kašiku sa malo meda iznad plamena svijeće dok med ne proključa. Ako vrije i ne mijenja boju i miris, onda je pravi ali ako potamni ili miriše na šerbet, onda je lažni.

4.Prirodni med se karamelizuje kada se zagrije, dok umjetni postane pjenast i pun mjehurića.

5.Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirni ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, dok će se lažni koji sadrži vodu upiti u papir nakon samo nekoliko sekundi.

6. Čisti med će se vremenom kristalizovati, dok će umjetni ostati glatak i tečan.

7. Dodajte kašiku meda u čašu vode. Umjetni med će se otopiti dok će se čisti med spustiti na dno.

8. Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će stvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

9. Kada se čisti med pomiješa sa svježim žumanjcem ono će izgledati kao kuvano, dok umjetni neće imati nikakvog uticaja.

10. Prirodni med daje osjećaj bockanja u ustima što lažni med ne može postići.

 

Leave a Comment