Higijena Zdrav život

Kako spriječiti širenje klica

unistavanje-klica-u-domu

Klice se mogu prenijeti s osobe na osobu ili indirektno doticanjem nečiste opreme ili površina. Eksperti u oblasti čistoće kažu da će sistem ciljane higijene pomoći da se spriječi širenje bakterije u domu.

“Ciljana higijena” (koju nazivaju i higijensko čišćenje) podrazumijeva uklanjanje onoliko mnogo klica koliko je moguće tamo gdje i kada postoji opasnost od njihovog širenja i uzrokovanja infekcije.

Ciljana higijena podrazumijeva mnogo više nego puko uklanjanje vidljive nečistoće usisavanjem, brisanjem prašine ili pranjem sa toplom vodom i deterdžentom. Ona također uključuje uklanjanje klica i njihovo smanjenje na siguran nivo.

Koristite ili sapun i vruću vodu (ispirajući odstranjujete klice) ili dezinficijense da ih uništite. Temeljito posušite površine nakon čišćenja. Vlaga pomaže preostalim bakterijama da prežive, i ako ima dovoljno vode, da se razmnožavaju.

Možete postići ciljanu higijenu, sapunom i vodom. Za površine koje ne možete isprati, kao što su velike radne površine u kuhinji, morate koristiti sredstvo za dezinfekciju.

Pomagala za čišćenje, kao što su krpe ili brisači, moraju biti sterilni ili će širiti klice na ostale površine.

Klice se mogu lako množiti. U roku od osam sati, jedna bakterija na vlažnoj krpi se može umnožiti na šest miliona. Klice se zalijepe za krpe i teško ih je ukloniti ispiranjem, tako da bi se sav materijal za čišćenje trebao dezinficirati, a zatim posušiti  nakon upotrebe.

Ciljana higijena znači prepoznavanje da dobra higijena nije sedmično veliko čišćenje. Ona zahtjeva da bude sastavni dio naše svakodnevnice, gdje se higijenske mjere ciljano primjenjuju gdje i kada je to potrebno.”

Ovdje su neki važni savjeti opšte higijene, preporučeni kako bi se širenje klica u kući svelo na minimum:

Krpe i spužve
Koristite jednokratnu krpe ili papirnate ubruse kada je to moguće.  Krpe za višekratnu upotrebu treba dezinficirati nakon svake upotrebe.

Pranje četki
Perite četke u mašini za pranje suđa redovno ili ih očistite s deterdžentom i toplom vodom nakon svake upotrebe.

Brisači i kante
Koristite dvije kante za čišćenje brisačima, jednu za deterdžent i drugu za ispiranje. Brisače i kante treba očistiti, dezinficirati i posušiti nakon svake uporabe.

Toaleti
Držite toalet čistim povlačenjem vode nakon svake uporabe. Koristite toalet čistač i četkicu svakih nekoliko dana. Kamenac bi trebalo redovito uklanjati upotrebljavajući proizvode za uklanjanje kamenca. Držite toalet sjedala, ručku i obod čistim pomoću sredstva za dezinfekciju.

Kade i sudopere
Često higijenski čistite kade i sudopere. Dezinfekujte ih, ako ih je koristio neko ko je bolestan.

Tuš
Čistite tuš kade, kao gore pomenute kade i sudopere. Ako tuš nije bio korišten duže razdoblje, operite ga vrućom vodom prije upotrebe.

Pločice i tuš zavjese
Držite pločice i masa za fugiranje u dobrom stanju i čistite ih često.
Higijenski čistite ili češće operite tuš zavjese, ovisno o tome koliko često se koriste.

Kuhinja
Osigurajte da su površine za pripremu hrane higijenski čiste. Koristite zasebne daske za sjeckanje mesa (uključujući ribe i perad) i povrće. Operite i osušite ruke nakon rukovanja visoko-rizičnom hranom kao što je sirovo meso. Higijenski očistite površine odmah nakon korištenja.

Etaže
Čistite podove redovno da uklonite vidljive nečistoće s toplom vodom i deterdžentom. Ako je zaprljan izbljuvkom ili izlučevinama, pod bi se trebao očistiti krpom za jednokratnu upotrebu i toplom vodom, a zatim dezinficirati. Provjerite da je pod suh, prije nego što djeca uđu.

Tepih i mekani namještaj
Periodično čistite tepihe i mekani namještaj koristeći odgovarajuće proizvode. Tepisi i pokućstvo mogu se higijenski očistiti pomoću pare. Zavjese se mogu očistiti pranjem ili dezinficirati parom.

Kućni ljubimci i druge životinje
Držite hranu za kućne ljubimce odvojeno od hrane za ljude. Uvijek operite ruke nakon dodirivanja životinja, njihove hrane, igračaka, kaveza i njihovog legla. Posude, pribor i otvarače konzervi koje koristite za hranu kućnih ljubimaca, držite odvojeno.

Igračke
Očistite tvrde ili plastične igračke pranjem i spremite ih kada su čiste i suhe. Neke mekane igračka mogu se očistiti u mašini za pranje veša. Sve igračke i pribor trebaju biti uključene u redovni ciklus čišćenja.

Praonica
Perite ruke nakon rukovanja prljavim rubljem. Da spriječite širenje klica, sve donje rublje, ručnike i posteljinu u kućanstvu treba oprati na 60 stepeni Celzijusa ili na 40 stepeni s proizvodima na bazi izbjeljivača. Uključite mašinu za veš da radi na prazno jednom sedmično, bilo na visokoj temperaturi ili uz dodatak hemijskog sredstva za dezinfekciju za sprječavanje rasta klica. Ne ostavljajte rublje u mašini za pranje veša jer se bilo koje preostale bakterije mogu brzo razmnožavati.

Zbrinjavanje otpada
Kante za otpatke na nožno otvaranje bolje su za higijenu, jer smanjuju rizik da se klice ručno pokupe prilikom dodira poklopca kante. Uvijek perite ruke nakon rukovanja otpatcima. Ne odbacujte nemarno otpad.

Leave a Comment