Ishrana Zdrav život

Koji je pravi izbor: Maslac ili margarin?

koji je pravi izbor- puter ili margarin

Iako su teksturom i oblikom gotovo jako slični, maslac i margarin se po hemijskoj strukturi i uticaju na organizam itekako razlikuju. Naime, procesi proizvodnje ova dva proizvoda su potpuno drugačiji- margarin ne sadrži mlijeko dok je maslac puno prirodniji. Zbog pristupačnije cijene, domaćice su ćešće kupovale margarin, ali kako se u poslednje vrijeme kolektivna svijest o hrani mijenja, sve veći broj ljudi se odlučuje na maslac zbog njegovog prirodnog sastava.

Šta je maslac, a šta margarin?

Maslac predstavlja koncentrovani izvor mliječne masti i sadrži uglavnom zasićene masti. Zbog studija koje povezuju visok unos zasićenih masti sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, ranije se sugerisala smanjena konzumacija maslaca kao mjera prevencije. Ipak, novije studije pokazuju kako zasićene masne kiseline zapravo povisuju nivo HLD ili dobrog holesterola u krvi. Pored toga, zasićene masnoće su stabilne na visokim temperaturama zbog čega se preporučuje prženje na maslacu.

Margarin se bazira na biljnom ulju koje se prerađuje hidrogenizacijom kako bi prešlo u čvrsto stanje. Hidrogenizacijom biljnih ulja nastaju nezdrave trans masti koje se formiraju kao sporedni proizvod pri ovom procesu. Trans masti se povezuju sa povišenim holesterolom i rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

U poslednje vrijeme, mnogi proizvođači unapređuju proces proizvodnje margarina tako što se biljna ulja prevode u tečno stanje bez formiranja trans masti. Određeni proizvođači uklanjaju trans masti iz margarina kako bi smanjili njegovo štetno dejstvo na zdravlje, pa je u svakom slučaju preporučljivo da čitate sastojke na ambalaži prije kupovine.

Jednostavno rečeno, margarin predstavlja visoko prerađeni prehrambeni proizvod od biljnih ulja, dok je maslac u osnovu koncentrovana mliječna mast.