Ishrana Zdrav život

Kuhano ili sirovo – kako je bolje konzumirati povrće?

kuhano_ili_sirovo_kako_je_bolje_konzumirati_povrće

Svi pobornici zdrave ishrane znaju koliko je dovoljan unos povrća važan za naše zdravlje. Kako bi maksimalno iskoristili nutritivnu vrijednost povrća, često dolazimo u dilemu da li je povrće bolje konzumirati kuhano ili sirovo.

Istina je da ne postoji generalno pravilo o konzumaciji koje se odnosi na sve vrste povrća. Pravi odgovor je da je neko povrće bolje jesti sirovo, a drugo kuhano. Činjenica je da kada konzumiramo sirovu hranu, tijelo sagorijeva više kalorija. Sa druge strane, kuhanjem povrća pomažemo tijelu u procesu varenja.

Da li je povrće bolje konzumirati u sirovom ili kuhanom stanju najviše zavisi od nutritivne vrijednosti povrća. U nekim slučajeivma termička obrada povrća dovodi do razlaganja određenih vitamina dok se sa druge strane njihovim kuhanjem poboljšavaju njihove antioksidativne vrijednosti.

Ispitivanja su pokazala kako kuhanje na pari ili vodi bolje čuva antioksidanse u povrću poput mrkve ili brokule dok smanjuje nivoe vitamina C. Takođe, povrće poput paradajza, rukole, kelja, kupusa i prokule je najbolje konzumirati nakon kuhanja.

Najzdraviji način konzumacije povrća poput luka, cvekle ili paprike je u sirovom stanju. Porcija od 50 g sirove paprike osigurava organizmu 75% dnevnih potreba za energijom i jačanjem imuniteta. Pored toga, provitamin A u kombinaciji sa vitaminom C u crvenoj paprici usporava starenje ćelija i spriječava nastanak kardiovaskularnih bolesti.